Glas Javnosti
posta

GRČKA TESTIRA VOJSKU NA EGEJSKOM MORU: Torpedo nanišanio metu pa potopio brod!

Svet
Autor: Glas Javnosti

Ratna mornarica Grčke objavila je video lansiranja torpeda sa dizel-električne podmornice „Pipinos“ tokom vojnih vežbi „Sinkeks 24“ koje se održavaju u Egejskom moru.

Meta podmornice bio je brod za prevoz municije „A 415 Evros“ koji više nije u upotrebi. Na snimku se vidi da je torpedo pogodio metu i da je brod ubrzo nakon eksplozije potonuo. 

Ono što je zanimljivo je da su i brod i podmornica stigli u Grčku iz Nemačke. Tip podmornica 214, kojoj pripada i podmornica „Pipinos“, gradi se od 2000. godine na brodogradilištu u nemačkom gradu Kil za potrebe Grčke, Južne Koreje, Portugala i Turske. Grčka verzija podmornice opremljena je taktičkim radarom koji se teško otkriva.

Podmornica „Pipinos“ je ušla u sastav naoružanja grčke flote 2014. godine. Naoružana je starim nemačkim torpedom SST 4, kalibra 533 milimetra. Ta municija je korišćena tokom Folklandskog rata (1982. godine). Plovilo, koje je služilo kao meta i koje je potopljeno, je stari nemački transportni brod A 1400 „Švarcvald“, napravljen u Francuskoj 1956. godine.

(Izvor: Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR