Glas Javnosti

Grčka ostrva prazna! Čak 95 odsto gostiju otkazalo letovanje, sezona PROPALA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Grčka je među zemljama koja je otvorila granice za državljane Srbije, ali se u tu zemlju može vazdušnim putem ili drumskim saobraćajem preko Bugarske.

Granični prelaz Evzoni, sa Severnom Makedonijom, koji je prethodne noći otvoren, a tokom dana ponovo zatvoren, neće biti u funkciji do daljeg, potvrđeno je u Ministarstvu spoljnih poslova. Takve najave ne raduju grčke turističke radnike, koji početak nove sezone opisuju sa - piši propalo.

Većina gostiju odlučila je da svoje letovanje u Grčkoj otkaže, a među njima je najviše srpskih turista, kojima je poslednjih godina to omiljena destinacija. Grčka ostrva zato su prazna. 

Koliko ste puta poželeli da ste potpuno sami na celoj plaži? Da vam mir i tišinu narušavaju jedino talasi. Bez vike, muzike i ludih noćnih provoda na moru. Naizgled, kao da je celo ostrvo samo vaše?

Vaše želje noćna su mora ovdašnjih ugostitelja. Iako u vreme pandemije koronavirusa, na Tasosu nije bilo zaraženih, posledice kovida 19 se osećaju. U mestu Pefkari, na južnoj obali ostrva, katanci ovih dana vise na vratima hotela, marketa, pa čak i na frižiderima za sladoled. Retko otvoreni restorani uglavnom zvrje prazni. Turiste broje na prste ruke.

-Moramo da držimo distancu. Ja sam veoma prijateljski nastrojena prema svojim gostima, grlim i ljubim većinu svojih gostiju, a sada im s bezbedne udaljenosti samo kažem zdravo. I to mi teško pada jer ih obično izgrlim, kaže Elza Hristopulu, vlasnica soba za izdavanje.

I to nije najveći Elzin problem. Ovoj vlasnici restorana i kuće sa sobama za izdavanje, ni nestvaran pogled na more ne pomaže.

-Razlika je ogromna. Počeli smo sezonu sada, krajem juna, a inače počinjemo početkom maja, tako da smo izgubili više od jednog meseca. Imamo manje ljudi, manje je ljudi u sobama, na plažama. U ovom trenutku pola u odnosu na prošlu godinu, kaže ona

Ležaljke, kaže, čisti posle svakog gosta. Čim neko ode, pre nego što drugi dođe, svaka ležaljka se dezinfikuje. Razdaljina od suncobrana do suncobrana mora biti četiri metra, na jednom mestu ne više od šest ljudi. Ko prekrši pravilo rizikuje kazne koje se kreću od 100 do čak 5.000 evra.

Distanca se drži i u restoranima hotela. Vlasnik jednog od njih nada se da će mu ova reportaža napraviti reklamu u Srbiji.

A da bi mu gosti i ostali zdravi, pre ulaska u restoran svako je u obavezi da dezinfekcionim sredstvom opere ruke. Više od šestoro ih ne može biti za stolom. A nema ih ni toliko. Stolovi prazni.

-Mnogi gosti koji su bili zakazani za jun mesec otkazali su svoje aranžmane. Za jun smo imali popunjenost hotela oko 80 odsto, to je sad sve izgubljeno jer je 95 odsto njih otkazalo letovanje. Ovaj mesec je izgubljen. Deset godina unazad Grčka je bila u velikoj finansijskoj krizi i polako je počela da se vraća u normalu, činilo se da će ova sezona biti odlična jer smo mnogo rezervacija imali tokom zime, ali se onda pojavio neprijatelj protiv kog ne možemo da se borimo. Došao je u najgore vreme, pre početka sezone, kaže Panajotis Huhulis, vlasnik hotela i restorana.

Došao je i izgleda ne namerava još da ode. Pre nekoliko dana, celo jedno selo u blizini grčkog grada Kavale stavljeno je u karantin zbog 73 novozaražene osobe koronavirusom i čak četvoro umrlih od 2.500 stanovnika koliko selo ima. Korona ubira svoj danak i u profitu. Procene ovdašnjih stručnjaka su da će oni koji se bave turizmom ove godine zaraditi tek 30 odsto onoga što su prošle godine. 

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR