Glas Javnosti

GRAĐANI NA PRVOM MESTU : Ukrajina otvorila hiljade mesta sa strujom i grejanjem za građane

Svet
Autor: Glas javnosti

U Ukrajini je otvoreno hiljade takozvanih "tačaka nepobedivosti" odnosno prosotrija u kojima ima grejanja i struje koje nude tople obroke, struju i internet, izjavio je visoki zvaničnik u predsedničkoj kancelariji Kirilo Timošenko.

Više od 3.700 „tačaka nepobedivosti“ otvoreno širom zemlje jutros nakon što su jučerašnji ruski raketni udari na energetsku mrežu Ukrajine ostavili grlavni grad, veliki deo Ukrajine, ali i deo Moldavije u mraku, bez grejanja i bez vode.

Stanovnici Kijeva, grada od tri miliona stanovika, morali su u četvrtak da sakupljaju kišnicu kako bi se snabdeli vodom i da se greju u kafićima jer su njihovi stanovi ostali hladni i bez osnovnih uslova za život.

U nekim krajevima Kijeva ponovo su zasvetlele sijalice, a u nekim vraćena voda pa su prijatelji, kolege i članovi porodice razmenjivali informacije o tome gde da nabave ono što im nedostaje. Mešutim, vazdušni napadi ostavili su mnoge i bez struje i bez vode.

Kafići u glavnom gradu su nekim malim čudom brzo postali oaze udobnosti jer su ostali otvoreni i posle napada i služili tople napitke i hranu uz muziku i mogućnost konektovanja na intenet.


Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je u četvrtak ujutru da je oko 70 odsto Kijeva i dalje bez struje.

Hladna kiša koja sipa i sneg na ulicama koji je napadao prethodnih dana nisu od pomoći tmurnom raspoloženju građana, ali, kako se navodi, čeličnom. Zima obećava da će biti duga ali Ukrajinci kažu da, ako je namera ruskog predsednika Vladimira Putina da ih slomi, onda treba da ponovo razmisli o tome.

Stanovnici Kijeva odlučni su u tome da, kako kažu, radije žive bez struje nego sa ruskom invazijom, koja traje već devet meseci.
Kličko je na Telegram nalogu rekao da radnici energetske mreže „daju sve od sebe“ da vrate struju. Timovi za popravku vodovodne mreže su takodje napredovali.

Kličko je saopštio da je vodosnabdevanje širom prestonice obnovljeno, uz upozorenje da „neki potrošači i dalje mogu da imaju nizak pritisak vode“.

Struja, grejanje i voda postepeno su se vraćali i u druge krajeve Ukrajine. Regionalne vlasti objavile su poruke na društvenim mrežama u kojima su obavešteni ljudi o napretku popravki, ali i da im je potrebno vreme prenosi Beta

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR