Glas Javnosti

GRADE VIŠE OD POLOVINE SVIH BRODOVA NA SVETU: Kina postala najveće brodogradilište na svetu

Svet
Autor: Glas javnosti

Kina gradi više od polovine svih brodova na svetu, navodi "Vol strit džurnal", koji kinesku brodogradnju naziva simbolom istorijske transformacije iz kontinentalne sile u pomorsku.

Prošle godine više od polovine svetske komercijalne brodogradnje odnosilo se na Kinu, što je čini vodećim svetskim brodograditeljem.

Nekada ekspanzivna zapadna brodogradilišta, koja su pomagala u nastanku zapadnih imperija, širenju trgovine i dobijanju ratova – propala su.


List navodi da se u Evropi odvija samo pet odsto svetske brodogradnje, dok je doprinos SAD gotovo na nuli.

Kineska brodogradilišta dobijaju ugovore vredne milijarde dolara, čak i iz zapadnih zemalja.

Zbog činjenice da su tamošnje kompanije počele da primaju porudžbine i za niz godina unapred, odlučile su da se prošire, obuče nove radnike i izgrade opsežne lance snabdevanja.

Kineska brodogradilišta grade kontejnerske brodove, tankere i brodove za rasute terete, ali i ratne brodove za nacionalnu mornaricu.

Kineska mornarica ima 370 ratnih brodova, što je čini najvećom na svetu. Očekuje se da će se broj njenih brodova do 2030. godine povećati na 435.

Američki list upozorava da će u dugotrajnom sukobu kineska brodogradilišta svojoj mornarici obezbediti značajnu prednost.

Kineska brodogradilišta dizajnirana su da grade ratnim tempom, a američka se bore da održe korak čak i sa mirnodopskom potražnjom.

List zaključuje da industrija SAD nije spremna za sukob sa Kinom oko Tajvana.



Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR