Glas Javnosti

GRAD U KOME JE RAZORENA NUKLEARNA ELEKTRANA: Ukinuta zabrana ulaska u delove grada kod Fukušime

Svet
Autor: Glas javnosti

U malim delovima japanskog grada kod razorene nuklearne elektrane Fukušima u subotu je ukinuta zabrana ulaska i priređena je svečanost povodom početka sezone cvetanja trešanja u toj oblasti, čemu je prisustvovao i premijer Japana Fumio Kišida.

Oblast od oko četiri kvadratna kilometra, u kojoj su ukinuta ograničenja za ulazak, deo je grada Tomioke, čija je većina ranije već otvorena posle zemljotresa i cunamija koji su u martu 2011. godine izazvali topljenje reaktora nuklearne elektrane Fukušima Daiči (Jedan).

Danas je „početak oporavka“, rekao je Kišida u ulici nazvanoj „tunel trešnjevog sveta“, obećavši da će nastaviti da radi na ukidanju svih zabranjenih zona, prenosi N1.


Katastrofa je 2011. izazvala je ispuštanje ogromne količinu radijacije iz elektrane, a više od 160.000 stanovnika moralo je da se evakuiše iz oblasti Fukušime, od kojih 30.000 još ne može da se vrati kući.

Tomioka je jedan od 12 obližnjih gradova koji su potpuno ili delimično označeni kao zabranjene zone. Dva dela u Tomioki koja su ponovo otvorena po prvi put posle 12 godina predstavljaju jednu petinu najteže pogođene zabranjene zone. Vlada ih je, kao i nekoliko drugih lokacija u regionu, odabrala za intenzivnu dekontaminaciju.

Ali radnih mesta, svega potrebnog za život i infrastrukture je i dalje nedovoljno, što otežava povratak i mlađih ljudi, a porodice s malom decom brinu o mogućim posledicama zračenja.

„Životno okruženje i mnoge druge stvari tek treba da se reše“, rekao je novinarima gradonačelnik Tomioke Ikuo Jamamoto.

U novootvorenim okruzima Jonomori i Osuge u Tomioki, nešto više od 50 od oko 2.500 registrovanih stanovnika se navodno vratilo ili izrazilo nameru da se vrati da tu živi. Samo oko deset odsto od 16.000 stanovnika tog grada pre katastrofe vratilo se otkako su velika područja Tomioke ponovo otvorena 2017.


Istraživanja pokazuju da većina bivših stanovnika kaže da je odlučila da se ne vrati jer su već našli posao i obrazovanje i izgradili odnose na drugim mestima.

Zabrana ulaska ukinuta je u petak u nekoliko delova drugog teško pogođenog grada, Namie, severozapadno od centrale. Ponovo otvoreno područje čini samo oko 20 odsto tog grada.

„Pomešana su mi osećanja ;jer ima mnogo stanovnika koji još ne mogu da se vrate ili nemaju pojma kada mogu da se vrate“, rekao je gradonačelnik Namije Eiko Jošidau petak na ceremoniji ukidanja zabrane dolaska.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR