Glas Javnosti

Grad duhova u kom niko ne želi da živi: Nudi besplatan smeštaj svakome ko želi da se preseli

Svet
Autor: Glas javnosti

Napušteni rudarski grad Garnet, u Montani, nalazi se oko jedanaest milja uz Garnet Range Road između gradova Klirvoter i Drumond u oblasti Mizula u zapadnoj Montani.

U svom vrhuncu, grad je 1898. godine narastao na skoro 1.000 ljudi, da bi samo sedam godina kasnije bio praktično napušten. Grad je ostao skoro očuvan kao i pre više od jednog veka sa potpuno netaknutim zgradama. Jednodnevna poseta gradu je vredna vašeg vremena da biste osetili duh Montane bez komercijalizacije.

Američke vlasti nude besplatnu sobu i pansion, kao i dodatnu nadoknadu svakome ko se preseli, piše Putnikofer.hr. Reč o jednom od od najbolje očuvanih „gradova duhova“ na američkom kontinentu.


Garnet je naveden u Nacionalnom registru istorijskih mesta, uključujući 82 zgrade, 46 objekata i desetine istorijskih mesta. Biro za upravljanje zemljištem i Udruženje za očuvanje grada (neprofitna grupa građana) sada održavaju i upravljaju ovom lokacijom. Posetioci će pronaći centar za posetioce i staze sa znakovima za tumačenje kako bi saznali više o gradu i zgradama. 

Grad i rudnici

Glavni deo grada izgrađen je na rudarskom nalazištu Garnet Lode. Iako grad nikada nije doživeo veliki rudarski procvat, u okolini je postojalo otprilike pedeset rudnika.


Foto:printscreen/youtube

Prvo su pronađene zlatne naslage u First Chance Creek 1865. godine, uglavnom kopanjem tunela. Dr. Armistid Mičel izgradio je fabriku za preradu na izvoru reke, a ubrzo zatim se oko te fabrike razvilo naselje Garnet.

Matična ruda otkrivena je 1867. godine. Značajan zlatni nalaz u rudniku Nancy Hanks 1898. godine doveo je do procvata grada Garnet, donoseći prodavnice, hotele, školu, berbernice, pa čak i lekarsku ordinaciju. Rudnik Nancy Hanks bio je najprofitabilniji rudnik u tom području, proizvodeći zlato, bakar i srebro sve do 1954. godine.

Restauracija

Grad je skoro napušten 1940. pošto su nalazišta zlata postala retka, a požar 1912. uništio je mnoge poslovne zgrade. Kako se približavao Drugi svetski rat, stanovništvo grada se smanjivalo i na kraju je grad prepušten stihiji i vandalima.


Radovi na restauraciji lokaliteta počeli su 1970-ih. Do danas, više od 30 zgrada je istorijski očuvano na lokaciji, uključujući hotel JR Wells i Kelly’s Bar Garnet je bio poznat po svojim barovima i salonima na svom vrhuncu.

Posetioci mogu da prošetaju gradom i uđu u više zgrada. Nekoliko pešačkih staza vam omogućava da upoznate različite aspekte oblasti, od pešačenja do slikovitog Voren parka i do rudarskih operacija.

Put u Garnet se ne preporučuje za prikolice ili kamp-prikolice, a kampovanje nije dozvoljeno u krugu grada Garneta.

Glas javnosti /B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR