Glas Javnosti

GOSTOPRIMSTVO OSTRVLJANA: Britanski sud naložio da se migranti proteraju u Ruandu

Svet
Autor: Glas javnosti

Za sada još niko iz Velike Britanije nije prebačen u Ruandu ali što se tiče Visokog suda u Londonu, tamošnja vlast ima sva prava da to i uradi. Vlada Borisa Džonsona planirala je u aprilu da tražioce azila koji su ilegalno prešli Lamanš preveze u Kigali pa da se tamo razmatra njihov zahtev za azil ali ih je u tome sprečio Evropski sud za ljudska prava.

Sada je londonsko pravosuđe ocenilo da je sporni plan legalan. Britanski sud smatra da ova mera nije suprotna Konvenciji o izbeglicama i drugim međunarodnim pravima, dok UNHCR navodi da u Ruandi ne postoje ni minimalne zagarantovane potrebe pravednog i pouzdanog sistema azila, te da takva politika vodi ka ozbiljnim rizicima kršenja prava izbeglica.


Presuda dolazi u času kada je broj onih koji prelaze Lamanš najveći ikada zabeležen i služi da dodatno obeshrabri ilegalne dolaske u malim čamcima.

Velika Britanija prima manje tražilaca azila u odnosu na mnoge evropske zemlje, uključujući Francusku, Italiju, Nemačku. Britanska opozicija ovim povodom kaže da vladajući konzervativci izdaju ponosnu tradiciju pružanja utočišta onima koji beže od rata i progona i da krše obaveze prema Konvenciji UN o izbeglicama iz 1951. Međutim, vlast ističe da namerava da, nakon sudske odluke, svoj plan sprovede u delo što je pre moguće i da su posvećeni ugovoru vrednom 140 miliona funti s ovom centralnoafričkom državom.

Ipak, ovo je delimična pobeda britanske vlade jer se očekuju žalbe na presudu, a i Evropski sud za ljudska prava nije iscrpeo sve pravne mere.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR