Glas Javnosti
Posta

GORI PLANETA: Besne šumski požari u Evropi

Svet
Autor: Glas javnosti

Hiljade vatrogasaca nastavljaju da se bore protiv požara u Portugalu, Španiji i Francuskoj, dok toplotni talas ne pokazuje znake popuštanja, prenosi BBC.

U severnom Portugalu jedan pilot je stradao u avionu za gašenje požara u oblasti blizu španske granice, piše N1.

Portugalske vlasti saopštile su da je najmanje 238 ljudi stradalo od vrućine poslednjih nedelju dana, prenosi britanski javni servis.

Požari haraju u delovima francuske severozapadne oblasti Žironde, gde je evakuisano više od 12.000 ljudi.

Toplotni talasi postali su češći, intenzivniji i dugotrajniji zbog klimatskih promena koje je izazvao čovek. Svet se već zagrejao za oko 1,1 stepen Celzijusa od početka industrijske ere i temperature će nastaviti da rastu ako vlade širom sveta ne naprave korake ka smanjenju emisija štetnih gasova.

Francuska meteorološka služba predviđa temperature do 41 stepen Celzijusa u delovima juga zemlje danas i novi toplotni rekordi prognozirani su za sutra.

Francuska je kasno u subotu proglasila narandžasti meteoalarm za još 22 departmana, uglavnom duž atlantske obale.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Drmanen rekao je da je u požarima već izgorelo 10.000 hektara šuma i rastinja i pohvalio je vatrogasce zbog izuzetne hrabrosti.

U međuvremenu, u Alpima planinari se pozivaju da odlože uspone na Mon Blan, zbog rizika od odrona izazvanih izuzetnim klimatskim uslovima.

Od utorka temperature su skočile do 47 stepeni Celzijusa u Portugalu i iznad 40 stepeni u Španiji, što je isušilo zemlju i dodatno hrani požare.

Portugalski meteorolozi kažu da će temperature nastaviti da budu oko 40 stepeni, pre nego što padnu iduće nedelje.

Najveći požari u Porgutalu su na severu, istočno od Porta. Požari su uništili 30.000 hektara zemlje ove godine, najveću površinu od leta 2017, kada je Portugal bio pogođen razornim požarima, u kojima je stradalo oko 100 ljudi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP