Glas Javnosti

GORI NEBO OKO UKRAJINE: Američke i turske vojne letelice sve bliže ratnom vazdušnom prostoru, NIKO NE ZNA ŠTA SE SPREMA (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Poslednjih dana može se primetiti da su avio kompanije rešile da preusmere svoje letove, tako da nijedan avion ne leti preko teritorije Ukrajine zbog aktuelnog ratnog stanja, ali ipak još nešto privlači pažnju.

Trenutna situacija u Ukrajini dovela je do toga da nijedan avion ne leti preko teritorije ove zemlje što se lako može proveriti. Mnoštvo letova funkcioniše potpuno normalno, ali samo oko ukrajinske granice.

Pored privatnih avionskih i helikopterskih letova, analizom se dolazi do zaključka da su prisutni i mnogi američki ratni avioni koji lete nedaleko od ukrajinskog vazdušnog prostora.

Printscreen/flightradar24.com

Američki avion "McDonnell Douglas KC-10A Extender" primećen je u vazdušnom prostoru Rumunije. To je avion tanker za dopunjavanje goriva kojim upravljaju Vazdušne snage Sjedinjenih Država (USAF). Vojna verzija tromotornog DC-10 aviona, KC-10 je razvijena iz programa "Advanced Tanker Cargo Aircraft Program". Uključuje vojnu specifičnu opremu za svoje primarne uloge transporta i dopunjavanja goriva iz vazduha. 

Wikipedia/Master Sgt. Mark C. Olsen

Osim ovog, u blizini Ukrajine, negde na području Moldavije primećen je još jedan avion modela "Boeing KC-135 Stratotanker"  američki vojni avion za punjenje gorivom iz vazduha koji je razvijen od prototipa Boeing 367-80, zajedno sa avionom Boeing 707.

Na samoj granici ukrajinskog vazdušnog prostora je i turski avion "Airbus A400M Atlas", turboelisni vojni transportni avion. Dizajnirao ga je Airbus Militari kao taktički vazdušni dizač sa strateškim mogućnostima da zameni starije transportne avione, kao što su Transall C-160 i Lockheed C-130 Hercules.

Wikipedia/Peng Chen 

A400M je veličine između C-130 i Boeing C-17 Globemaster III; On može da nosi teža opterećenja od C-130 i može da koristi grube sletne trake. Pored transportne uloge, A400M može da vrši punjenje gorivom iz vazduha i medicinsku evakuaciju kada je opremljen odgovarajućom opremom.

Na samoj granici sa Ukrajinom je i "Sikorski UH-60 Black Havk" - moćni helikopter američke vojske koji je vrlo pouzdan, jak i služi za prevoz vojnika, ranjenika, evakuaciju i druge hitne slučajeve.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR