Glas Javnosti

GORI JEDNO OD SEDAM SVETSKIH ČUDA: Vatrogasci se bore sa plamenom

Svet
Autor: Glas javnosti

Peruanski vatrogasci danas su uglavnom kontrolisali šumski požar u blizini svetski poznatih ruševina iz doba Inka - drevnog grada Maču Pikčua.

Vatrogasci su i dalje oprezni zbog mogućeg ponovnog izbijanja vatrene stihije kao posledice jakih vetrova. Požar, koji je zahvatio površinu od oko 30 hektara, izazvali su danas farmeri koji su palili travu i otpatke kako bi se pripremili za setvu useva, prenosi britanski "Reuters".

Ministarstvo kulture saopštilo je kasno u četvrtak da je požar ugašen na 90 odsto površina, kao i da incident nije uticao na turističke aktivnosti u regionu. Otežan je pristup planinskom području omeo napore vatrogasaca.
Kancelarija za upravljanje rizicima Instituta za civilnu odbranu dodala je da je oko 70 ljudi, uključujući i vatrogasce, policiju i stručnjake, radilo na zaustavljanju požara i da je tim ostao danas u zoni u pripravnosti. Rojters navodi da je Maču Pikču kompleks kamenih građevina koje se nalaze na vrhu Anda, koje su pre više od 500 godina izgradile Inke čije je carstvo kontrolisalo velike delove Južne Amerike od današnjeg južnog Ekvadora do centralnog Čilea.

Ruševine su učinile okolinu Kuska najboljom turističkom destinacijom Perua i smatraju se jednim od sedam svetskih čuda.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP