Glas Javnosti

GOLIŠAVA UNUKA NACISTE ANALENA BERBOK PRETI: Ako ne želimo Putina na našim granicama, moramo da udružimo snage za pobedu Ukrajine

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas, tokom nenajavljene posete Kijevu, da je potrebna veća međunarodna podrška protivvazdušnoj odbrani zemlje usled ruske ofanzive.

“Sada moramo da udružimo sve naše snage kako bi Ukrajina mogla da preživi i kako se Putinove trupe ne bi uskoro našle na našim granicama“, apelovala je Berbok na međunarodne partnerske zemlje.

Globalna inicijativa za više protivvazdušne odbrane koju je pokrenula zajedno sa ministrom odbrane Borisom Pistorijusom (SPD) prikupila je skoro milijardu evra kako bi pružila dodatnu podršku ukrajinskim snagama protivvazdušne odbrane.

“I mi intenzivno radimo na tome da ovo postane još više“, rekla je ona, prenosi nemački tagesšau.

Berbok je navela i da je buduće članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji “neophodna geopolitička posledica ruskog ilegalnog agresorskog rata, koji krši međunarodno pravo“. Ministarka je planirala da danas poseti Harkov, ali je putovanje otkazano iz bezbednosnih razloga, piše AP pozivajući se na agenciju dpa.


(Foto: Printskrin)

“Situacija u Ukrajini je ponovo dramatično eskalirala sa masivnim ruskim vazdušnim udarima na civilnu infrastrukturu i brutalnom ruskom ofanzivom u oblasti Harkova“, objasnila je Berbok po dolasku u Kijev.

Ukrajina je postigla “impresivan napredak“ i ne sme da posustane u reformama pravosudnog sistema, u borbi protiv korupcije i slobodi medija, rekla je ona. Šefica nemačke diplomatije je istakla da narod Ukrajine može da se osloni na dugoročnu podršku Nemačke i drugih saveznika.

AP navodi da su isporuke obećanog oružja i municije iz zemalja NATO-a poput Nemačke bile su spore i negativno uticale na poziciju ukrajinskih trupa na frontu. Nemačka je nedavno obećala treću Patriot bateriju američke proizvodnje za Ukrajinu, ali kijevski zvaničnici kažu da se i dalje suočavaju sa alarmantnim nedostatkom PVO.

Analena, inače unuka nemačkog naciste, podsetimo u mladosti se slikala gola za pare.


Glas javnostiAg

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR