Glas Javnosti

Godine čine svoje - VOREN BAFET napustio  FONDACIJU BILA i MELINDE GEJTS

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki milijarder i filantrop Voren Bafet (Varren Buffett) napustio je mesto jednog od trojice direktora  Fondacije Bila i Melinde Gejts, (Bill i Melinda Gates), kojoj je u proteklih deceniju i po donirao ukupno 27 milijardi dolara.

Podnoseći ostavku na članstvo u ovom odboru, u kome su osim njega bili Melinda i Bil Gejts, 90-godišnji Bafet je objasnio  za američke medije da će i dalje nastaviti da podržava ciljeve i osnovne ideje ove Fondacije, ali da je u poslednje vreme bio dosta neaktivan u njenom radu. Ostavku na članstvo je podneo i u svim ostalim korporacijskim upravnim odborima u kojima je bio, osim u onom  u svojoj multinacionalnoj holding kompaniji Berkšir hatavej (Berkshire Hathaway).   

 

„Bio sam menadžer ove godine u Fondaciji i bio sam neaktivan, dodao je Bafet i naglasio  je da u potpunosti podržava nedavno izabranog direktora projekta Marka Suzmana i deli ciljeve kompanije. 

Fondacija Bila i Melinde Gejts je osnovana pre 21. godinu  i bavi se, pre svega, borbom sa siromaštvom i bolestima. Bafet, međutim, dodaju mediji, nije učestvovao u njihovoj investicionoj strategiji. Od 2006. godine on je odlučio da više podrži Fondaciju Gejtsovih, pre svega zbog toga što su tadašnji skladni bračni par Bil I Melinda Gejts, koji su se nedavno razveli, uspeli da veoma dobro vode ovu Fondaciju i to mnogo bolje nego što bi on sam mogao, izjavio je medijima.

 

I Bil Gejts je bio član odbora Bafetovog investicionog konglomerata Berkšir Hatavej, ali ga je, takođe ranije napustio.

Analitičari, međutim, komentarišu da je zaista čudno što jedna takva moćna Fondacija, kao što je ova Bila i Melinde Gejts, ima samo tri člana, a od sada samo dva, dok recimo fondacija Fordov projekat, koja je ne petom mestu po veličini iza Fondacije Gejtsovih, u upravnom odboru ima čak 15 članova, dok Rokfelerova fondacija, koja je za desetinu manja od Gejtsove,  u svom odboru broji 12 članova, objavila je agencija Blumberg (Bloomberg).

 

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR