Glas Javnosti

Globalno zagrevanje u 2023. prešlo ključni prag: Vreme je za hitnu akciju

Svet
Autor: Glas javnosti

U 2023. godini svet je prvi put premašio prag globalnog zagrevanja od 1,5 stepeni Celzijusa tokom čitave godine, što predstavlja značajan signal upozorenja za čovečanstvo i naglašava hitnost delovanja u borbi protiv klimatskih promena. Ovaj događaj dolazi u trenutku kada su ekstremni klimatski uslovi, uključujući požare, suše i toplotne talase, sve učestaliji i intenzivniji širom sveta, što dodatno ističe potrebu za hitnim smanjenjem emisija stakleničkih gasova.

Istraživanja pokazuju da je 2023. godina bila najtoplija zabeležena godina, sa rekordno visokim temperaturama na svakom kontinentu. U Evropi je to bila druga najtoplija godina, dok su temperature okeana bile "uporno i neobično visoke", izazivajući morske toplotne talase štetne za morski život i pojačavajući intenzitet oluja​. Zabeleženi su i rekordno niski nivoi morskog leda u Antarktiku, a koncentracije ugljen-dioksida i metana dostigle su rekordne nivoe.


Na osnovu podataka EU Copernicus Climate Change Service, dnevna globalna prosečna temperatura je u nekoliko navrata premašila 1,5°C tokom 2016. i 2023. godine, dok je NASA izvestila da je globalna temperatura u septembru 2023. godine bila 1,7°C iznad perioda 1880-1899, što se koristi kao referentni period za preindustrijsku klimu. Ova pojava je delimično rezultat prelaska iz La Niñe u El Niño uslove tokom 2023. godine, što je donelo toplotu iz okeana na površinu tropskog Pacifika, kao i dugoročnog zagrevanja uzrokovanog ljudskim delovanjem.

Pored toga, naučnici istražuju kako korišćenje veštačke inteligencije (AI) u predviđanju posledica ekstremnih klimatskih događaja može pomoći u adaptaciji poljoprivrede i boljem raspoređivanju resursa od strane humanitarnih organizacija, posebno u zemljama Globalnog Juga.

Iako prelazak preko praga od 1,5°C ne znači automatsko neuspevanje u ispunjavanju ciljeva Pariskog sporazuma, koji dozvoljava "premašenje" pre nego što se preduzmu mere za smanjenje temperature, događaji iz 2023. jasno ukazuju na to da je potrebno ubrzati napore u smanjenju upotrebe fosilnih goriva i postizanju neto-nultih emisija kako bi se očuvala klima pogodna za život.

EU i NASA su pokrenuli nove inicijative, uključujući lansiranje satelita za detaljnije praćenje okeana i atmosfere, što će pomoći u poboljšanju prognoza vremena i praćenju promena uzrokovanih porastom globalne temperature. Ove mere su ključne za bolje razumevanje i upravljanje klimatskim promenama, kao i za razvoj efikasnijih strategija za smanjenje emisija i adaptaciju na promenljive klimatske uslove.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR