Glas Javnosti

GLOBALNA UZBUNA: SMRTONOSNA epidemija botulizma širi se velikom brzinom i ČAK IZAZIVA PARALIZU!

Svet
Autor: Glas javnosti

Zdravstvene vlasti širom sveta upozoravaju ljude širom sveta

Irska ambasada u Parizu je takođe tvitovala: „Ambasada je svesna povodom izbijanja botulizma povezanog sa vinskim barom u Bordou. Ambasada je preporučila irskim građanima koji su nedavno jeli u restoranu da se „odmah konsultuju sa doktorom“ ako budu imali bilo kakve simptome.


Osoba koja je umrla navodno je bila 32-godišnja žena iz Pariza, kako se saznaje; drugi pogođeni epidemijom bili su iz Irske, Kanade, Nemačke, Španije i SAD. Jedna 33-godišnja žena iz Toronta toliko se razbolela da je teško disala i bila je skoro potpuno paralizovana kada je zatražila medicinsku pomoć.

Šta je botulizam?
Botulizam je retko stanje koje se javlja kada toksin koji proizvode bakterije napadnu telesne nerve. Botulizam je često rezultat bakterija koje se nalaze u hrani; posebno u domaćoj konzerviranoj hrani. Često, botulizam je rezultat domaće hrane koja nije pravilno uskladištena. Takođe se može javiti kada je rana izložena bakterijama.



Botulizam koji se prenosi hranom izaziva simptome kao što su suva usta, teškoće u govoru ili gutanju, trnjenje obe strane lica, dvostruki vid, zamagljen vid, otežano disanje, spušteni kapci, povraćanje, mučnina, grčevi u stomaku i paraliza.


Dok se simptomi botulizma u ranama možda neće pojaviti prvih 10 dana nakon što je rana bila izložena bakterijama, znaci upozorenja botulizma koji se prenosi hranom obično počinju u roku od 12 do 36 sati nakon jedenja hrane.

Važno je da potražite medicinsku pomoć ako mislite da imate botulizam, jer može biti opasan po život. Stanje utiče na nečiju sposobnost da kontroliše svoje mišiće, tako da može izazvati komplikacije za koje je potrebno dugo da se zacele, uključujući kratak dah i trajnu slabost.


Obično, ako lekar posumnja na botulizam, pitaće koju vrstu hrane ste nedavno jeli. Da bi potvrdili dijagnozu, mogu proveriti paralizu ili slabost mišića ili spuštene kapke. Oni takođe mogu zatražiti uzorak nečije krvi, povraćanja ili stolice da bi proverili koji toksin koji uzrokuje bolest.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR