Glas Javnosti

Gladni pacovi na ulicama američkih gradova

Svet
Autor:

Hiljade zatvorenih restorana ugrozilo pacove koji su uspeli da prežive sve katastrofe poslednjih 160 miliona godina, a najveći problemi uočeni u Nju Orleansu

Čak i pacovi, koji su jedna od najotpornijih vrsta u prirodi, počeli su da vode brutalni rat da bi preživeli pandemiju korona virusa, a ujedno su postali i velika opasnost da bi zbog nedostatka hrane mogli da se prošire po kućama i ljude zaraze nekom od 55 bolesti koje prenose, piše Njujork post.

Zbog zatvaranja brojnih restorana, malih biznisa... pacovi su suočeni s nedostatkom hrane, postaju i kalibani, tako da, navodi list, postaje jasno da je sadašnja ekonomska situacija pogubna za njih.

To je činjenica iako i dalje nema izveštaja o mogućem direktnom uticaju virusa na pacove.

Pacovi, koji su uspeli da prežive sve katastrofe poslednjih 160 miliona godina, danas su suočeni s problemom a najveći je uočen u Nju Orleansu, kada su se ljudi zatvorili u domove zbog epidemije korona virusa, koja je u tom gradu na delti Misisipija dvostruko smrtonosniji po glavi stanovnika nego u Njujorku, koji je žarište epidemije u SAD.

Bobi Korigan, stručnjak za glodare, specijalizovan za gradske pacove, podsetio je za NBC Njuz da je samo u Njujorku zatvoreno na hiljade restorana, i da je situacija još gora ako se gleda od obale do obale, čak i iz ugla pacova.

„Pacovi koji su živeli u restoranu ili negde u blizini, i decenijama gajili generacije pacova koji su zavisili upravo od otpada iz restorana, sad imaju problem, ali i nekoliko izbora”, kaže Korigan.

„Ono što oni sada rade da bi preživeli jeste baš kao što smo videli kroz ljudsku istoriji kada se čovečanstvo borilo da zauzmu neku teritoriju ... borili su se do smrti... U ovom slučaju bore se vojske pacova i najjače će osvojiti teritoriju i hranu”, kaže Korigan.

„Kad ste stvarno, očajno gladni, ponašate se jako loše, dakle ti pacovi se bore jedni sa drugim, odrasli ubijaju mlade i pretvaraju se u kanibale i jedu ih, jer je to jedini način da prežive”, rekao je Korigan, prenosi Tanjug.

Stručanjci kažu za Nj.com da će određene gradske zone biti ugroženije od drugih posebno tamo gde ih je i pre ovoga bilo više. Oni savetuju ljude u tim sredinama da izuzetno paze na iznošenje smeća, ail i na to da je pacovima potrebno dva centimetra da se stisnu i proguraju kroz pukotinu.

Niko ne želi to da mu se desi, ne želimo ih u kućama, stanovima, restoranima i radnjama, a ni da se igramo pa da dobijemo jednu od 55 bolesti koje prenose, naveli su stručnjaci.

politika.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR