Glas Javnosti

Gejtsov recept za katastrofu: Da li je Amerika mogla brže da raguje?

Svet
Autor: Глас јавности

Suosnivač „Majkrosofta” dodaje da je važno poštovati naredbe

Prvi od tri koraka koje predlaže Bil Gejts u borbi sa COVIDdom-19 je zatvaranje svega i svuda, dok brojke ne pokažu da se stanje popravilo.
On je za Vašington post rekao da nema sumnje da su Sjedinjene Države propustile priliku da idu korak ispred novog korona virusa i spreče njegovo širenje.

„Ali, prostor za donošenje važnih odluka nije zatvoren. Koraci koje sada preduzmemo imaće ogroman uticaj na to koliko će se broj slučajeva virusa u budućnosti smanjivati, koliko dugo će ekonomija ostati ugašena i koliko će Amerikanaca morati da sahrani voljenu osobu“, napomenuo je Gejts.
Iz razgovora sa brojnim stručnjacima i liderima u Vašingtonu i širom SAD, Bil Gejts je zaključio da je potrebno preduzeti tri koraka.

Kako kaže, potreban je dosledan nacionalni pristup u rešavanju problema, kao i povećanje obima testiranja i jedinstvena baza podataka zasnovana na nauci, iz koje će se raditi na razvoju vakcine.

„Uprkos pozivima stručnjaka i zvaničnika u nekim državama plaže su i dalje otvorene, restorani i dalje prepuni. Neki mogu slobodno da putuju, gde i kako hoće, upravo kao i virus”, navodi Gejts i dodaje da je sve to „recept za katastrofu“.
Suosnivač „Majkrosofta” dodaje da je zato važno poštovati naredbe - zatvaranje svega i svuda, dok brojke ne pokažu da se stanje popravilo. To bi, kaže, moglo da potraje deset nedelja, a možda i više.

Gejts takođe ističe da ljudima mora da bude jasno da će svaka konfuzija produžiti ekonomski bol, povećati izglede da se virus vrati i odnese mnogo novih žrtava.

Drugi korak se odnosi na to da savezna vlada mora da pojača testiranje, rezultati moraju biti objedinjeni, kao i baza potencijalnih volontera za klinička ispitivanja.

Kaže da ima napretka u metodama testiranja, poput brisa za samotestiranje koji je razvila „Mreža za procenu korona virusa” u Sijetlu, a koji omogućava pacijentima da izbegnu opasnost da im zdravstveni radnik prenese infekciju.
„Nadam se da će se ova i druge inovacije u testiranju uskoro širom zemlje povećati mogućnost lečenja.“

Treba se držati procesa koji funkcioniše, poručuje američki milijarder i dodaje da je važno pokretati paraleno više procesa i javnost obaveštavati o tome.

„Da bismo bolest priveli kraju biće nam potrebna sigurna i efikasna vakcina. Ako radimo sve kako treba, mogli bismo je imati za manje od 18 meseci”, rekao je Bil Gejts.
Takođe je naveo da je proizvodnja vakcine samo polovina puta ka dobijenoj bici sa koronavirusom, a potrebno je proizvesti mnogo doza za zaštitu ljudi širom planete.

Gejts podseća da je 2015. pozvao svetske lidere da se pripreme za pandemiju na isti način na koji se pripremaju za rat – pokretanjem simulacija kako bi se pronašle pukotine u sistemu.

„Kao što smo videli ove godine, pred nama je dug put. Ali, i dalje verujem da ako sada donesemo ispravne odluke, informisane naukom, podacima i iskustvom medicinskih stručnjaka, možemo spasiti živote i vratiti zemlju tamo gde je bila”, navodi Bil Gejts.

(Izvor: Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR