Glas Javnosti

GDE IDE ORUŽJE NAMENJENO UKRAJINI: EU i NATO zabrinuti da ogromne količine naoružanja završavaju u rukama kriminalaca

Svet
Autor: Glas javnosti

Države NATO-a i EU zalažu se za bolje praćenje oružja koje se isporučuje Ukrajini kao odgovor na strahove da ga kriminalne grupe krijumčare iz zemlje na crno tržište Evrope.

Otkako je Rusija započela rat protiv Ukrajine, zapadne države su obećale više od 10 milijardi dolara vojne podrške, od prenosivih raketnih bacača i oklopnih vozila do pušaka i ogromnih količina municije, piše Fajnenšel Tajms.

Određeni broj država članica NATO-a razgovara sa Kijevom o nekom obliku sistema praćenja ili detaljnih inventarnih lista za oružje koje se isporučuje Ukrajini, izjavila su za Fajnenšel tajms dva zapadna zvaničnika upoznata sa razgovorima.

Ukrajinska vlada uspostavlja opsežniji sistem nadgledanja i praćenja oružja uz pomoć zapadnih zemalja, rekla je treća osoba upoznata sa situacijom. 

- Sve ovo oružje sleti u južnu Poljsku, otpremi se do granice i onda se samo podeli u vozila za prelazak: kamione, kombije, ponekad i privatne automobile. I od tog trenutka više ne znamo niša o njihovoj lokaciji i nemamo pojma gde idu, gde se koriste ili čak da li ostaju u zemlji - rekao je jedan od zapadnih zvaničnika.

Potencijal da američko oružje poslato u Ukrajinu padne u pogrešne ruke je nešto o čemu se raspravlja, s obzirom na „izazovnu situaciju“ na terenu u Ukrajini, rekla je Boni Deniz Dženkins, podsekretarka SAD za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost, u utorak.

 - SAD veoma ozbiljno shvataju našu odgovornost da zaštitimo odbrambene tehnologije američkog porekla i sprečimo njihovo preusmeravanje ili nezakonito širenje. Uvereni smo u posvećenost ukrajinske vlade da na odgovarajući način zaštiti i vodi računa o američkom oružju - rekla je Dženkins novinarima u Briselu, dodajući da su SAD u „stalnom kontaktu“ sa Kijevom po tom pitanju.

Jurij Sak, savetnik ministra odbrane Ukrajine, rekao je da "svako kretanje oružja bilo u Ukrajinu ili van Ukrajine – kada je takvo kretanje potrebno radi popravke – veoma pažljivo prate i nadgledaju Ukrajina i naši međunarodni partneri".

Pitanje trgovine oružjem iz Ukrajine razmatrano je na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU ove nedelje, dok je u ponedeljak Evropska komisija pokrenula „Čvorište za podršku Evropske unije“ u susednoj Moldaviji kako bi pružila ekspertizu i saradnju u borbi protiv pitanja poput krijumčarenja oružja.

- Teško je izbeći trgovinu ili šverc — to nismo postigli u bivšoj Jugoslaviji i verovatno nećemo izbeći u Ukrajini - rekla je Jana Černohova, češka ministarka odbrane, novinarima u petak u Pragu. 

 Ona je rekla da veruje da zemlje donatori preduzimaju sve neophodne korake da prate oružje, ali je upozorila da neće biti moguće pratiti svaku stavku.

Europol, agencija za sprovođenje zakona EU, saopštila je u aprilu da je njegova istraga pokazala da je počela trgovina oružjem iz Ukrajine u blok za snabdevanje organizovanih kriminalnih grupa i da predstavlja potencijalnu pretnju bezbednosti EU.

"Ruski agresorski rat protiv Ukrajine doveo je do širenja značajnog broja vatrenog oružja i eksploziva u zemlji", navodi se u belešci Evropola poslatoj vladama.

"U početku su ukrajinski zvaničnici vodili registre vatrenog oružja koje je deljeno civilima, ali je ova praksa napuštena kako je rat odmicao i vatreno oružje se od tada distribuiralo bez evidencije!", navodi se i poziva na "registraciju oružja i drugog vojnog materijala prenetog iz EU u Ukrajinu” kako bi se pomoglo agencijama za sprovođenje zakona da ih prate.

- Informacije da Ukrajina postaje glavno čvorište za šverc oružja ne odgovaraju stvarnosti - rekao je Sak, sugerišući da bi oni koji to tvrde „mogli da budu deo ruskog informacionog rata kako bi se obeshrabrili međunarodni partneri da Ukrajini obezbede oružje koje je neophodno za našu pobedu”. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR