Glas Javnosti

Ганди је победио шпанску грозницу и човечанство ће корону

Svet
Autor: Глас јавности

Да ли су COVID-19 и шпанска грозница два најсмртоноснија вируса у последнјих 100 година

Када је заразна шпанска грозница протутњала ашрамом ( животна заједница индијских верника) у комке је четрдесетосмогодишњи Ганди  живео у годинама после повратка из Јужне Африке, он се одлучио за терапију одмором и дијетом током ове прве велике и дуже боелсти у његовом животу. Локале новине тада су бурно реоговале написима да Гандијев живот не припада њему већ Индији.

Зараза, која се те 1918 годуине приклара земљи „као лопов ноћу“, из потаје, однела је између 17 и 18 милона људи и Индији, што је шест посто становништва и  више жртава него у Првом светском рату, Ганди и његови саборци у ашраму успели да се опоираве од вируса шснаке грозниввце.

Медијски стручњаци Индије су се усудили да упореде две највеће глобалне заразе цивилизације COVID-19 и шпанску грозницу. Иако је медицински стварност сада знатно другачија, и даље нема вакцине за корона вирус, а упркос томе што су научници мапирали генетски материјал вируса COVID-19 и јапански  и индијски фармацеути тек најављују ефикасан лек.     

Иако се вирус шпанске грознице десио се у преантибиочкој ери и није било довољно медицинске опреме за пружање помоћи критично болеснима, чини се да постоје неке упадљиве сличности између две пандемије, раздвојене периодом од једног века.

Избијање заразе у Бомбају, пренасељеном граду граду, 1918 пратио је страх од вируса као и данас. Са обзиром да се ширење болести ишло кроз људску контакт, радници су остали далеко од канцеларија и фабрика, а новине саветовале људе да не троше време на улицама и бораве код кућа, и вирус одлеже у кревету.

У Индији је тренутно вирусом корона зараженa 151 особа, док је од последица овог вируса умрло двоје људи. Око 5.200 људи који су имали контакт с пацијентима позитивним на вирус корона су под лекарском контролом.

Као и пре једног века боримо се са још једном смртоносном инфекцијоим, иако владе реагују брзо, велик одговорност је на грађанима да својим понашањем одиграју највећу улогу у заустављању ширења новог вируса.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR