Glas Javnosti

Fukujama: Milo ne vodi demokratsku državu

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki politikolog Frensis Fukujama rekao je da Mila Đukanovića doživljava kao efikasnog političara, ali da ne smatra da vodi demokratsku državu.

"Crna Gora nije mnogo uradila da uđe u Evropsku uniju u ovom trenutku. Prošlog leta sam dugo razgovarao sa Đukanovićem kad sam bio u Podgorici. Mislim da je on efikasan političar, ali ne smatram da vodi demokratsku državu", naveo je Fukujama.

On je istakao i da nije isto članstvo u NATO i EU, jer se po pitanju NATO više radi o strateškom savezu i naveo primer Turske koja je članica, a nije demokratija.

Upitan da li Srbija i Crna Gora mogu da slede svoj put ka Evropskoj uniji u svetlu najnovije ocene Fridom Hausa o padu u upravi, slobodi govora i medija, pravosuđa, Fukujama kaže da ne mogu, jer u EU postoji nespremnost za dalje proširenje zbog osećanja da su prerano primili neke zemlje.

"Mislim da je jedan od problema koje je EU imala što je pustila druge zemlje iz regiona kao što su Bugarska i Rumunija, da nazaduju nakon što su primljene. Nivo korupcije je počeo da raste...A kada imate zemlju koja ni ne deluje posebno zainteresovano da uđe u Uniju ili ne sprovodi neophodne reforme, to nema smisla sa evropskog stanovišta", kazao je.

Fukujama je ocenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi korona krizu kao način da poveća svoju izvršnu vlast, isto kao Viktor Orban i neki drugi lideri u regionu i da Srbija ide u autoritarnom smeru, te da ide sporije ka EU.

"U nekom momentu... ili možda smo već došli do te tačke, gde će svaka ideja o članstvu u EU biti nemoguća, jer je EU zasnovana na sistemu vrednosti, koji ne podržava ili ne personifikuje trenutni režim u Beogradu", rekao je Fukujama.

On je ocenio da srpska vlada nije previše zainteresovana za EU i da ne želi da radi na ispunjavanju kriterujuma za pristup.

"Zaista mislim da će se proces usporiti, možda zaustaviti ili čak krenuti unazad", poručuje Fukujama.

"Želi da predstavi zapadnoj javnosti, Briselu i Berlinu i drugim prijestonicama da je i dalje na putu ka članstvu u EU, ali i produbljuje saradnju sa Rusijom i sa Kinom. U stvari, raniji napori da se ostane na strani Zapada, su način da se izbegne kritika sa Zapada", navodi on.

Fukujama sumnja da će uskoro biti rešen problem Kosova, dodajući da mu se čini da i sa strane Beograda i sa strane Prištine - postoji otpor tome.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR