Glas Javnosti

Francuzi pokrenuli veliku operaciju u Novoj Kaledoniji

Svet
Autor: Glas javnosti

Cilj operacije je da se preuzme kontrola nad glavnim putem dugim 60 kilometara između Numee i aerodroma, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova

Francuska je pokrenula veliku operaciju u kojoj učestvuje više od 600 žandarma, kako bi povratila kontrolu nad putem između glavnog grada Nove Kaledonije Numee i aerodroma u toj francuskoj prekomorskoj teritoriji, gde je šest ljudi poginulo u neredima.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen saopštio je kasno sinoć na Iksu da je u Novoj Kaledoniji pokrenuta "velika operacija više od 600 žandarma, od kojih je stotinak pripadnika GIGN", elitne taktičke jedinice žandarmerije.

Cilj operacije je da se "preuzme kontrola nad glavnim putem dugim 60 kilometara između Numee i aerodroma" Tontuta, naveo je Darmanen.

Kancelarija visokog komesara Francuske u toj pacifičkoj prekomorskoj teritoriji saopštila je da je, nakon što je juče život izgubila još jedna osoba, što je šesta žrtva nasilja, "noć bila mirnija, pre svega zahvaljujući uvođenju mera koje se odnose na vanredno stanje i značajnom dolasku pojačanja", prenose francuski mediji.


Do sada je privedeno 230 učesnika nereda, a na ostrvu Kaju na snazi su zabrana okupljanja i policijski čas.

Gradonačelnica Numee Sonja Lagard izjavila je pak da je Nova Kaledonija "pod opsadom", te da su brojne javne zgrade zapaljene i da je, uprkos dolasku pojačanja od nekoliko stotina policajaca, situacija "daleko od smirivanja", preneo je BFMTV.

Po njenim rečima, poslednje dve noći su bile mirnije, ali se situacija tokom dana ne popravlja, uprkos svim pozivima na smirivanje situacije.

"Možemo li reći da smo u opkoljenom gradu? Da, mislim da to možemo reći. Ovo je pustoš", precizirala je Lagardova, te dodala da bezbednosnim snagama "treba dati malo vremena" da normalizuju situaciju.

Nemiri su počeli prošle nedelje nakon što su poslanici u nacionalnoj skupštini u Parizu izglasali izmene zakona koje će omogućiti većem broju državljana Francuske da glasaju na lokalnim izborima u Novoj Kaledoniji, što će, prema rečima domorodačkih lidera, neutralisati politički uticaj domorodaca.

Francuski zvaničnici su saopštili da je u subotu, 17. maja, poginula šesta osoba od početka nereda, a da su dve povređene tokom razmene vatre na barikadi na severu ove francuske prekomorske teritorije.


Prethodno je potvrđeno da su ubijena tri domorodačka stanovnika Kanaka, starosti od 17 do 36 godina i dva policajca.

Kontingent od 1.700 pripadnika policije je već stigao na ostrvo.

Na fotografijama sa Nove Kaledonije objavljenim u medijima i na društvenim mrežama vide se izgoreli automobili, improvizovane blokade na putevima i dugi redovi ispred supermarketa.

Vlasti su proglasile vanredno stanje koje uključuje noćni policijski čas, kao i zabranu javnih okupljanja, prodaju alkohola i nošenja oružja.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR