Glas Javnosti

FRANCUZI POKREĆU ISTRAGU ZBOG MOGUĆEG RATNOG ZLOČINA: Ubijeni novinar imao francusko državljanstvo (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

U Francuskoj je otvorena istraga o mogućem ratnom zločinu posle smrti francusko-irskog novinara Pjera Zakževskog u Ukrajini u ponedeljak, saopštilo je francusko tužilaštvo za borbu protiv terorizma, koje je nadležno i za zločine protiv čovečnosti.

Francusko tužilaštvo navelo je da je istraga, omogućena zbog francuskg državljanstva novinara, otvorena zbog "namernog napada na život osobe zaštićene međunarodnim pravom" i "namernog napada na civilno lice koje ne učestvuje direktno u neprijateljstvima".

Pjer Zakževski, francusko-irski snimatelj Foks Njuza, ubijen je u Horenki kod Kijeva u ponedeljak, a zajedno sa njim je poginula i ukrajinska novinarka Oleksandra Kušinova koja je bila u njegovoj pratnji. Izveštač koji je bio s njima je ranjen.

Istraga je poverena članovima Centralne kancelarije za borbu protiv zločina protiv čovečnosti, genocida i ratnih zločina.


Dok su nemački i španski sudovi već otvorili istragu za "ratne zločine" pošto imaju šira opšta ovlašćenja, francusko tužilaštvo je navelo agenciji Frans pres da može da pokrene istragu samo ako je žrtva francuski državljanin, ili počinilac ima redovno prebivalište u Francuskoj.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijan je danas podsetio na "obavezu" zaraćenh strana u Ukrajini da garantuju zaštitu novinara koji izveštavaju o sukobu.

Organizacija Reporteri bez granica objavila je preko tvitera da želi da podnese tužbu zato što je krivična istraga nephodna da se identifikuje ko je pucao na novinare i utvrdi u kojoj meri su oni namerno gađani.


Od početka sukoba poginulo je još tri novinara, dvoje Ukrajinaca i jedan Amerikanac.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR