Glas Javnosti

Francuska vlada želi da finansira izradnju nuklearne reaktore

Svet
Autor: Glas javnosti

Blumberg podseća da Francuska oko 70 odsto električne energije dobija preko nuklearnih elektrana.

Portparol vlade Francuske Olivije Veran izjavio je da oni “ne vide problem“ u finansiranju šest novih nuklearnih reaktora.

Kako prenosi Blumberg, procenjuje se da bi izgradnja tog objekta koštala najmanje 51 milijardu evra.

-Verujemo u nuklearnu industriju, nema poteškoća da se finansiraju nuklearni reaktori koje je najavio predsednik. Usvojićemo oblik finansiranja, i verujte da nema problema- rekao je Veran. 

Makron je prošle godine napravio preokret u odnosu na prethodno obećanje da će smanjiti oslanjanje Francuske na nuklearnu energiju, tako što je predložio izgradnju najmanje šest novih nuklearnih reaktora koji bi trebalo da budu pušteni u rad od 2035. godine i tako podići broj reaktora u zemlji na 14.

Blumberg podseća da Francuska oko 70 odsto električne energije dobija preko nuklearnih elektrana.

Izvršni direktor distributera električne energije EDF, koja upravlja reaktorima u Francuskoj, Luk Remon rekao je poslanicima francuskog parlamenta na sastanku ranije ove sedmice da će izgradnja šest reaktora koštati najmanje 51 milijardu evra, upozoravajući da je to samo “gruba procena“.

Vlada je ranije nacionalizovala EDF, a Remon je rekao da kompanija ne može sama da snosi troškove novih reaktora, sugerišući da bi država morala da se umeša, navodi agencija.

Ministarka za energetsku tranziciju Francuske Anjes Panije-Rinaše izjavila je da će inansiranje budućih nuklearnih reaktora biti predstavljeno do kraja godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR