Glas Javnosti

Francuska uvodi socijalizam u kapitalizam!

Svet
Autor: Glas Javnosti

Francuska je spremna da nacionalizuje strateške kompanije ukoliko to bude potrebno kako bi ih zaštitila od posledica pandemije koronavirusa, izjavio je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Le Mer je rekao da je predsedniku Emanuelu Makronu poslao popis „strateških kompanija koje bi na tržištu mogle da se nađu u opasnosti”.

“Bićemo spremni da posegnemo za svim raspoloživim sredstvima kako bismo zaštitili te kompanije, bilo povećanjem vlasničkog udela francuske države bilo dokapitalizacijom, bilo krajnjom opcijom – nacionalizacijom”, rekao je Le Mer, prenosi Jutarnji list.

Privremena nacionalizacija

Ne predlažem da ekonomijom upravlja država, naglasio je ministar.

“Uoliko se ukaže potreba za nacionalizacijom, ona će biti privremena. Ipak, država je odgovorna za zaštitu vodećih industrijskih kompanija”, pojasnio je Le Mer.

Francuska je 17. marta uvela stroge mere izolacije kako bi ograničila širenje koronavirusa. Stručnjaci procenjuju da će mere verovatno ostati na snazi do kraja aprila.

Državni zavod za statistiku INSEE prošle nedelje izvestio je da je ekonomska aktivnost 35 odsto ispod uobičajene razine. Procenjuje da svaki mesec blokade ekomoniju košta oko tri odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda.

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR