Glas Javnosti

FRANCUSKA SE BAŠ IGRA VATROM: Makron šalje vojne instruktore u Ukrajinu

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuska planira da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu koji bi obučavali trupe pod komandom Kijeva.

To je saopštio general-pukovnik Oleksandr Sirski, glavnokomandujući ukrajinske vojske, nakon sastanka putem video-linka koji je juče imao sa Sebastijanom Lekornuom, francuskim ministrom odbrane.

Kijev indipendent navodi da je objava Sirskog usledila nakon što su se pojavili izveštaji da neke od zemalja članica NATO razmatraju mogućnost slanja vojnih instruktora i stručnjaka u Ukrajinu kako bi obučili tamošnje trupe i pomagali u popravljaju vojne tehnike.


Njujork tajms je objavio da je Kijev od SAD i NATO zatražio pomoć u obuci 150.000 vojnika koja bi bila obavljena bliže linijama fronta.

Sirski je u objavi na Telegramu naveo da je več potpisao dokumenta.

- Ona će omogućiti da prvi francuski instruktori uskoro posete naše centre za obuku i upoznaju se s infrastrukturom i osobljem. Smatram da će odlučnost Francuske ohrabriti druge partnere da se priključe ovom ambicioznom projektu - naveo je ukrajinski general.


Debatu o potencijalnom prisustvu NATO trupa u Ukrajini pokrenuta je nakon komentara koji je francuski predsednik Emanuel Makron izrekao u februaru, kada je poručio da bi razmotrio takvu mogućnost ukoliko bude bilo zahteva iz Kijeva.


Glas javnosti/Kijev independent

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR