Glas Javnosti

Francuska otvara granice, Makron: `Mnogo smo se oslanjali na druge`

Svet
Autor: Glas javnosti

 Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je njegova zemlja ostvarila prvu pobedu nad korona virusom i da će biti ukinuta brojna ograničenja uvedena u cilju suzbijanja korone.

 U televizijskom obraćanju naciji, Makron je, međutim, upozorio da se virus može vratiti, prenosi CNN.

Francuski predsednik je rekao je da će Francuska od danas ponovo otvoriti svoje granice za putnike iz zemalja članica Evropske unije.

Od danas će kafići i restorani biti otvoreni širom Francuske, a biće dozvoljeno putovanje u druge evropske zemlje.

Biće dozvoljene i posete članovima porodica u domovima za stare, koji su bili teško pogođeni pandemijom Covid-19.

Škole u Francuskoj, osim srednjih, biće otvorene od 22. juna.

Makron je rekao da ubrzava izlazak Francuske iz blokade izazvane koronavirusom, ocenivši da je kriza ojačala potrebu zemlje za većom ekonomskom nezavisnošću.

U televizijskom obraćanju naciji, Makron je obećao i da troškovi od 500 milijardi evra subvencija kompanijama tokom najgore krize od Drugog svetskog rata neće platiti građani putem većih poreza, prenosi Rojters.

Restoranima i kafićima u Parizu biće dozvoljeno da se ponovo otvore danas, rekao je, istog dana kada Francuska ukida ograničenja na granicama za građane zemalja Evropske unije.

Kriza nastala usled pandemije koronavirusa otkrila je koliko Francuska i ostatak Evrope zavise od lanaca snabdevanja s Kinom i drugim zemljama, od mobilnih telefona do automobila, piše Rojters.

“Ovo mučenje je otkrilo nedostatke i slabost: našu zavisnost od drugih kontinenata da bismo došli do neke robe”, rekao je francuski predsednik u televizijskom obraćanju naciji.

“Želim da izvučemo neku pouku iz onoga što smo naučili”, rekao je Makron.

Prema njegovim recima, jedini odgovor je izgradnja novog, snažnijeg ekonomskog modela, više rada i proizvodnje da se “ne bi oslanjali na druge”.

Od koronavirusa u Francuskoj je umrlo više od 29.300 ljudi, što je nateralo Makrona da odloži svoju reformu penzionog sistema.

Makron se takođe dotakao rasnih protesta koji potresaju svet, rekavši da boja kože prečesto smanjuje mogućnost za napredovanje u Francuskoj i obećavši da će se boriti protiv diskriminacije.

(Izvor Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR