Glas Javnosti

FON DER LAJEN: Unija želi da uključi i Srbiju, ali nema rokova za proširenje

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednica Evropske komisije poručila da se zalaže za Uniju koja će imati više od 30 članica, ali je izbegla da pomene vremenske rokove eventualnog proširenja

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas da je mesto Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije u Evropskoj uniji.

"Ne možemo sebi priuštiti da ostavimo Evropljane iza sebe. Jasno je da je strateški interes EU da naša unija bude kompletna", poručila je u ovogodišnjem obraćanju o "Stanju u Uniji".

Fon der Lajen je navela da je proširenje najbolja investicija miru bezbednosti i prosperitetu EU, ali je izbegla da spomene vremenske rokove kada bi EU mogla da se dalje širi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Naglasila je da se zalaže za Uniju koja će imati više od 30 članica i navela da će proširenje biti "katalizator napretka".

"Dokazali smo da možemo da budemo geopolitička unija i pokazali da možemo brzo da napredujemo kada smo ujedinjeni. Verujem da naš tim takođe može funkcionisati sa 30 plus", poručila je Fon der Lajen.

Navela je i da je proces članstva u Evropskoj uniji, koja broji 27 zemalja, "zasnovan na zaslugama" i da će Evropska komisija "uvek braniti ovaj princip".

Ko je u EU 30 plus?

Zapadni Balkan je region od šest zemalja (uključuju tu i tzv. Kosovo) koje, kako se tvrdi, imaju evropsku perspektivu.

Ukrajina i Moldavija su prošle godine dobile kandidatski status i smatraju se budućim članicama EU.

Fon der Lajen je ohrabrila Gruziju, koja još nema kandidatski status, da bi mogla biti deo evropske porodice.

Međutim, preskočila je Tursku, koja je 2005. otpočela pristupne pregovore, koji trenutno zamrznuti.

Ranije je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio da je njegova procena da EU i Zapadni Balkan do 2030. godine treba da budu spremni za proširenje.

To je, kako je naveo,  realan, ali ambiciozan cilj, uz napomenu da je ovo prvi put u evropskoj istoriji da je lider neke od institucija EU bio tako jasan u vezi sa datumom.

Poslednji govor aktuelne šefice EK

Bio je ovo poslednji govor Fond der Lajenove o stanju u EU, ali i posredni početak njene predizborne kampanje budući da želi da dobije još jedan mandat.  

U junu naredne godine biće održani evropski izbori koji će kao rezultat imati novu strukturu u svim evropskim institucijama.

Nakon toga će biti izabrani poslanici Evropskog parlamenta i to direktnim glasovima građana.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR