Glas Javnosti

FInci uvode kaznu za štrajkače

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministar zapošljavanja Arto Satonen najavio je novi zakon i rekao da će vlada ograničiti trajanje političkih štrajkova na 24 sata.

Finska vlada planira da ograniči pravo na štrajk novim zakonima, ali i da uvede kaznu od 200 evra za zaposlene ako učestvuju u takvim akcijama koje je sud proglasio ilegalnim, objavila je finska nacionalna radiodifuzna kompanija ILE (YLE).

Ministar zapošljavanja Arto Satonen najavio je novi zakon i rekao da će vlada ograničiti trajanje političkih štrajkova na 24 sata.


Dodao je da bi pravo na štrajk ostalo nepromenjeno, pre svega kada je reč nesuglasicama zaposlenih i poslodavaca oko zarada.

Vlada je navela da je za finsku ekonomiju neodrživo da politički štrajkovi, čiji su ciljevi protesti protiv vladine politike, nanose "nesrazmernu finansijsku štetu privatnim kompanijama".

Finski sindikati već mesecima protestuju protiv vladinih reformi rada i smanjenja socijalne pomoći zbog čega su organizovali nekoliko velikih štrajkova u januaru i februaru, uz obećanje da će nastaviti sa intenziviranjem akcija ako vlada ne izmeni svoje planove.


Britanska agencija napominje da finskoj ekonomiji u poslednje vreme ne ide najbolje, pa je četvorostranačka koalicija, koja je preuzela vlast prošle godine, obećala da će zaustaviti gomilanje javnog duga.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR