Glas Javnosti

Finansijski zaokret Saudijske Arabije

Svet
Autor: Glas javnosti

Ključna odluka da se ugovor ne obnovi omogućava Saudijskoj Arabiji da prodaje naftu i drugu robu u više valuta, uključujući kineski RMB, evre, jen i juan, umesto dosadašnje prakse koja je bila isključivo u američkim dolarima. Pored toga, može se razmotriti i potencijalna upotreba digitalnih valuta kao što je bitkoin.

Značajan finansijski potres potencijalno je pred finansijskim svetom jer je Saudijska Arabija odlučila da ne obnovi svoj 80-godišnji petro-dolar ugovor sa Sjedinjenim Državama. Sporazum, koji je istekao u nedelju 9. juna, bio je kamen temeljac globalne ekonomske dominacije Sjedinjenih Država.

Prvobitno potpisan 8. juna 1974. godine, sporazum je uspostavio dve zajedničke komisije, jednu zasnovanu na ekonomskoj saradnji, a drugu na vojnim potrebama Saudijske Arabije. Tada se govorilo da to najavljuje eru bliske saradnje između dve zemlje, kaže Katja Hamilton iz BizCommuniti-a.

Američki zvaničnici su tada izrazili optimizam da će sporazum motivisati Saudijsku Arabiju da poveća proizvodnju nafte. Oni su to takođe zamislili kao plan za podsticanje ekonomske saradnje između Vašingtona i drugih arapskih zemalja.

Ovaj najnoviji razvoj događaja označava veliki pomak od petrodolarskog sistema uspostavljenog 1972. godine, kada su SAD odvojile svoju valutu od zlata, i očekuje se da će ubrzati globalni pomak od američkog dolara.


U novijem potezu, Saudijska Arabija je najavila svoje učešće u projektu mBridž, projektu koji istražuje platformu za digitalnu valutu multicentralnih banaka (CBDC) koju dele centralne banke i komercijalne banke koje učestvuju. Izgrađen je na tehnologiji distribuirane knjige (DLT) kako bi omogućio trenutna poravnanja prekograničnih plaćanja i devizne transakcije.

Projekat ima više od 26 članova posmatrača, uključujući Južnoafričku rezervnu banku, koja je ovog meseca dobila zeleno svetlo za članstvo.

Poznatiji posmatrači članovi mBridža su Banka Izraela, Banka Namibije, Banka Francuske, Centralna banka Bahreina, Centralna banka Egipta, Centralna banka Jordana, Evropska centralna banka, Međunarodni monetarni fond, Federalne rezerve Banka Njujorka, Rezervna banka Australije i Svetska banka.

U tandemu, upravni odbor projekta je kreirao prilagođeni upravljački i pravni okvir, uključujući pravilnik, skrojen da odgovara jedinstvenoj decentralizovanoj prirodi platforme.

Projekat mBridž je rezultat opsežne saradnje koja počinje 2021. između BIS Innovation Hub-a, Banke Tajlanda, Centralne banke Ujedinjenih Arapskih Emirata, Instituta za digitalnu valutu Narodne banke Kine i Monetarne uprave Hong Konga.

2022. godine sproveden je pilot sa transakcijama realne vrednosti. Od tada, mBridge projektni tim istražuje da li bi prototip platforme mogao da evoluira da postane Minimum Viable Product (MVP) – faza koja je sada dostignuta.

Kako ulazi u MVP fazu, Project mBridge sada poziva firme iz privatnog sektora da predlože nova rešenja i slučajeve korišćenja koji bi mogli da pomognu u razvoju platforme i prikažu sav njen potencijal.

Glas javnosti / Biznis standard

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR