Glas Javnosti

Fejsbuk i Tviter stroži prema Trampovim objavama

Svet
Autor: Glas javnosti

Dok je Fejsbuk uklonio Trampovu reklamu za kampanju zbog "nacističkog govora mržnje", Tviter je njegovu objavu označio kao "zavaravajući sadržaj".

Fejsbuk je uklonio reklamu kampanje za reizbor američkog predsednika Donalda Trampa koja je sadržala simbol korišćen u nacističkoj Nemačkoj.

Iz kompanije ističu da je sporna reklama sadržala okrenuti crveni trougao sličan onom koji su nacisti koristili kako bi obeležavali protivnike poput komunista.

Iz Trampovog tima poručuju da su ovom reklamom ciljali na levičarsku grupu aktivista Antifa, koja navodno koristi simbol obrnutog trougla.

Time je prekršen pravilnik protiv organizovane mržnje.

-Ne dozvoljavamo simbole koji predstavljaju organizacije ili ideologije koje zagovaraju mržnju osim ako nisu stavljeni u kontkest ili osuđeni-, izjavio je šef za bezbednosnu politiku Fejsbuka Natanijel Glečer.

Dodao je: -To je ono što smo mi videli u ovom slučaju sa ovom reklamom i gde god taj simbol bude upotrebljen, postupaćemo na isti način-.

Reklame su objavljivane na stranicama predsednika Trampa i potpredsednika Majka Pensa i bile su na mreži oko 24 časa, a videlo ih je stotine hiljada ljudi pre nego što su skinute.

-Okrenuti crveni trougao je simbol koji koristi antifa, zato je bio deo objave o antifa-, naveo je u izjavi Tim Murtag, portparol Trampove kampanje.

-Podsetićemo vas da Fejsbuk i dalje ima emodži obrnutog crvenog trougla, koji izgleda identično-, dodao je.

Tramp je nedavno optužio Antifa za izazivanje nereda tokom uličnih protesta u Americi povodom smrti Afroamerikanca Džordža Flojda.

Predsednik je prošlog meseca izjavio da će antifašističku grupu označiti kao "domaću terorističku organizaciju", iako su pravni stručnjaci doveli u pitanje njegov autoritet da to uradi.

Antifa je slobodno udruženje uglavnom levičarskih aktivista koji se suprotstavljaju neo-nacizmu, fašizmu i rasizmu.

Većina članova osuđuje ono što vidi kao nacionalističke, anti-imigracione i anti-islamske poteze Donalda Trampa.

Ranije ovog meseca, zaposleni u Fejsbuku pobunili su se protiv odluke tehnološkog giganta da ne uklanja niti označava sporne Trampove objave vezane za smrt Džordža Flojda.

Predsednik je postavio komentar u kom piše da će "poslati nacionalnu gardu" i upozorio da "kada počne krađa, počinje i pucanje".

Iz Fejsbuka je tada stigao odgovor da nije prekršen pravilnik kompanije.

Tramp je tvitovao isti odgovor, ali je Tviter stavio upozorenje na taj sadržaj, uz objašnjenje da "glorifikuje nasilje".

Tramp i manipulacija na Tviteru, sada i prvi put zvanično

Tviter je video koji je Donald Tramp postavio označio kao "zavaravajući sadržaj", po prvi put.

Na video snimku se prikazuje crno dete kako beži od belog deteta, sa lažnim logoom televizije CNN.

Naslov glasi "Prestrašeno dete beži od bebe rasiste", a kasnije je u snimku CNN optužen za plasiranje "lažnih vesti".

Odluka Tvitera da postavi veliki znak upozorenja je poslednja u nizu eskalacija između ove društvene mreže i američkog predsednika.

Krajem maja, Tviter je prvi put stavio oznaku da je potrebno proveriti informacije koje je predsednik Tramp objavio, a dva dana kasnije je neke tvitove sakrio uz upozorenje.

Tramp je odgovorio potpisivanjem izvršne naredbe kojom se nastoji suzbijanje dugogodišnje zakonske zaštite kompanija društvenih mreža.

Poslednje upozorenje predstavlja prvi slučaj da je Tviter iskoristio obrazloženje o "manipulativnom sadržaju" na jednom od Trampovih tvitova - sa ciljem da ukaže da je fotografija ili video značajno izmenjen.

Sve to se odvija u trenutku kada su u Americi rasne napetosti povišene.

Posle snimka deteta kako beži, pojavljuje se natpis "Rasistička beba, verovatno Trampov glasač".

Zatim sledi tekst "šta se zaista dogodilo", koja pokazuje pravi kontekst - dece kako se igraju - što je i CNN preneo u originalnom prilogu od septembra prošle godine.

-Amerika nije problem. Lažne vesti su-, zaključuje se na kraju snimka.

Klikom na upozorenje Tvitera korisnicima se otvori stranica sa obaveštenjem: "Predsednik je objavio verziju snimka za koji su mnogi novinari potvrdili da je montiran i da je na njega nalepljen lažan logo televizije CNN.-

Odgovor CNN-a Trampu: -Budite bolji-

 Odeljenje za komunikacije CNN-a je takođe odgovorilo na tvit Donalda Trampa.

-CNN je izveštavao o ovoj priči - tačno onako kako su se događaji odigrali. Baš kao što smo izveštavali o vašoj poziciji u izbornoj trci (i izlaznosti).-

-Nastavićemo da radimo sa činjenicama radije nego da tvitujemo lažne video snimke koji eksploatišu decu. Pozivamo vas da radite isto. Budite bolji.-

Vodeni žig na snimku u Trampovom tvitu ukazuje da ga je originalno napravio njegov simpatizer koji se na Tviteru potpisuje kao Carpe Donktum.

-Zahvaljujem se CNN-u, lansirao je moj video u top 20 na Tviteru-, napisao je. -Nisam se ovako dobro zabavljao otkako ste odlepili zbog one naslovnice Tajma!-

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR