Glas Javnosti

FBI TRAŽI RUSKE ŠPIJUNE KOJI SU SPREMNI DA IZDAJU PUTINA: Video-oglas kruži na društvenim mrežama

Svet
Autor: Glas javnosti

FBI je odlučio da udvostruči svoju misiju da regrutuje ruske špijune, zbog čega je prvi put objavio i video-oglas. Krajnji cilj - pronaći ruskog špijuna koji je spreman da izda predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.


FBI je poslednjih nedelja pojačao napore da regrutuje Ruse koji imaju pristup poverljivim informacijama, saznaje "The Daily Beast".

U pokušaju da prikupi više obaveštajnih podataka o Moskvi, Federalni istražni biro od februara vodi operaciju na društvenim mrežama usmerenu na Ruse koji bi možda bili voljni da špijuniraju za Bajdenovu administraciju,.

Operacija "lova na špijune" zasniva se na promotivnom video-snimku koji prikazuje potencijalne puteve kojima bi službenik ruske ambasade u Vašingtonu, D.C., mogao proći kroz grad kako bi stigao do FBI-a u zgradi Edgara Huvera. Video, dugačak otprilike dva minuta, sadrži muziku iz Šopenovog "Nokturna br. 1", sa raznim snimcima autobusa i vozova kojim se mogu odvesti do sedišta FBI-a, kao i snimcima Vašingtonskog spomenika, Linkolnovog memorijala i ulica Džordžtauna.

Video kruži na Tviteru, Fejsbuku, Instagramu i Guglu

Video kruži na Tviteru, Fejsbuku, Instagramu i Guglu, prema oglasima i repozitorijumima oglasa koje održavaju platforme društvenih medija. Upoznati izvor je rekao da se Google oglasi pojavljuju na Jutjubu.

Video se završava porukom Alana Kolera, iz FBI-jevog odeljenja za kontraobaveštajne poslove, koji poziva Ruse da se jave. To je jedini deo oglasa na engleskom, ali sa ruskim titlovima.

"Radujem se izgradnji svetlije budućnosti sa vama. Da li želite da promenite svoju budućnost? FBI te ceni. FBI vam može pomoći", kaže Koler. "Ali samo vi imate moć da napravite prvi korak".



Operacija ima za cilj da izloži viziju potencijalnim doušnicima o tome kako mogu bezbedno da prenesu tajne ruske vlade Sjedinjenim Državama, rekao je za "The Daily Beast" izvor upoznat s operacijom.

Kampanja je posebno usmerena na Ruse koji imaju pristup poverljivim informacijama, prema jednom opisu video snimka koji je video "The Daily Beast".

"FBI poziva ruske zvaničnike sa tajnim ili poverljivim informacijama na saradnju", navodi se u tekstu uz jedan oglas. "Da li želite da promenite svoju budućnost? Kontaktirajte FBI preko Signala".

Nije prvi pokušaj, ali jeste pri ovakav

To je samo najnoviji pokušaj FBI da iskoristi moć društvenih medija da regrutuje ruske špijune. Prošle godine, FBI je pustio druge oglase na društvenim mrežama ciljajući područje oko ruske ambasade u Vašingtonu, u pokušaju da regrutuje ruske doušnike. Operacija je bila tempirana za regrutovanje Rusa koji nisu odobravali način na koji Vladimir Putin vodi rat u Ukrajini, baš u trenutku kada se rasplamsala domaća neslaganja oko invazije.

FBI je tempirao objavljivanje video oglasa na godišnjicu Putinove invazije na Ukrajinu.


Prethodni oglasi su koristili slike i tekst kako bi pokušali da ubede potencijalne ruske izdajnike da podele informacije sa Sjedinjenim Državama. U jednom oglasu odeljenja FBI-ja u Bostonu, koji je išao od jula do septembra prošle godine, pisalo je: "Informacije koje FBI-ju daje javnost su najefikasnije sredstvo za suočavanje sa pretnjama", zajedno sa slikom samog ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ovo je prvi put da se FBI oslonio na video-snimak na društvenim mrežama kako bi pokušao da regrutuje rusku imovinu, prema poznatom izvoru.


Glas javnosti/Telegraf

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR