Glas Javnosti

FATALNA GREŠKA DOVELA DO NAJSMRTONOSNIJEG NAPADA NA RUSE DOSAD: Epilog masakra u Makajevki, Ukrajinci objavili KRIPTOVANU poruku

Svet
Autor: Glas javnosti

U noći 1. januara izvršen je raketni napad na Makajevku u aneksiranom delu Donjecke regije, usled čega je uništena strukovna škola br. 19, Kremlivska ulica, 48, u kojoj su bili stacionirani ruski rezervisti. Ovo je prvobitno saopštilo Odeljenje za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine na svom Telegram kanalu, a u međuvremenu su tu vest potvrdili i drugi izvori.

Prema prvim podacima, u ukrajinskom napadu je poginulo oko 400 ruskih vojnika (cifra koju zastupa Kijev), a 300 ih je povređeno. Ukrajinski mediji pišu da su mobilizovani Rusi bili smešteni u zgradi strukovne škole, dok publikacija Readovka izveštava da je udarac izveden iz MLRS HIMARS.

Predstavnici tamošnje Donjecke Narodne Republike (DNR) takođe su potvrdili napad u izjavi za agenciju TASS, ali su minimalizovali gubitke rekavši da je 15 ljudi povređeno.

Izveštaje o raketnom napadu na zgradu strukovne škole potvrdio je i Danil Bezsonov, "zamenik ministra informisanja" aneksiranog DNR-a, koji je na svom Telegram kanalu pozvao "da se privedu pravdi oni koji su odlučili da smeste vojno osoblje u jednu zgradu, a da ih ne rasprše po različitim objektima", dakle, žestoko je osudio i napao nemarno zapovedništvo tamošnjih ruskih snaga.

Slične objave pojavile su se i na drugim kanalima Telegrama, uključujući kanal novinara VGTRK Aleksandra Sladkova, vojnog dopisnika Borisa Rožina i potpredsednika Moskovske gradske dume Andreja Medvedeva, ali Ministarstvo odbrane Ruske Federacije još nije komentarisalo ovu situaciju.

Zbog toga su oružane snage Ukrajine objavile kriptovanu poruku na Telegramu, koja glasi: "Zbog ‘neopreznog rukovanja uređaja za grejanje, nepoštovanja sigurnosnih mera, kao i pušenja na neodređenom mestu, Deda Mraz je u vreće spakovao oko 400 leševa", navodi se u ovoj poruci, prenosi CNBC.com.

CNN prenosi da su pro-ruski vojni blogeri osudili neorganizovanost ruskih rezervista, rekavši da su se nalazili pored velike količine municije i eksplozivnih naprava, koje su eksplodirale prilikom udara ukrajinskog HIMARS-a, što se tumači kao fatalna greška.

Po svemu sudeći, Ukrajinci su preko svojih doušnika saznali da se ruske trupe odmaraju u strukovnoj školi u Makajevki, i kada su proverili informaciju, odlučili su da ih unište HIMARS-ima. Ovaj slučaj je potvrda neverovatno loše ruske organizacije, jer su u proteklim mesecima na identičan način izgubili ogroman broj vojnika i tehnike, a da iz toga nisu izvukli nikakvu pouku.

Recimo, Ukrajinci su u avgustu, HIMARS-ima uništili železničku kompoziciju od 40 vagona, natovarenih vojnom tehnikom i municijom, na železničkoj stanici Brilevka, 70 kilometara u pozadini fronta. Nezvanično je bilo objavljeno kako je tom prilikom poginulo 80 ruskih vojnika.

Mesec dana pre tog napada, prilikom poseta ruskim trupama na okupiranom delu Ukrajine, ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, naredio je da se spreče svi ukrajinski raketni napadi na gradove u Donbasu jer su Ukrajinci još početkom leta razorili dvadesetak ruskih skladišta oružja i municije, iako su se nalazili daleko iza borbenih linija.

Najpoznatiji sličan napad dogodio se 12. avgusta kada je ukrajinska artiljerija pogodila sedište ruske paravojne grupe plaćenika "Vagner" u Popasni i likvidirala veliki broj ovih plaćenika. I u Popasni i u Makajevki, kao i na drugim mestima, recept je isti – Ukrajinci otkriju gde se Rusi masovno okupljaju i nakon provere, razore ih pomoću američkih raketa."HIMARS je sada novi bog rata", tada je zaključio Mark Vojger, bivši posebni savetnik za ruska i evroazijska pitanja tadašnjeg zapovednika američke vojske u Evropi - generala Bena Hodgesa - opisujući korišćenje sistema u Ukrajini kao "svojevrsno krštenje".

Podsetimo, raketiranje srednje škole broj 19 u Makajevki u kojoj je stradao veliki broj mobilisanih rezervista ruske vojske glavna tema je ukrajinskih medija, ali Rusa na Telegramu.

Skoro dva dana od tog događaja o kome se skoro ništa nije znalo, čini se da sve znamo, osim o broju žrtava sa kojim se licitira.

Neformalne ruske procene govore o 70 mrtvih sa tedencijom da se ta brojka poveća na 110. U napadu je ranjeno njih oko 100.

Neki navode da je većina stradalih rezervista bilo iz Saratovske oblasti i Uljanovskog regiona.

Takođe nema ujednačenog stava o tome koliko je raketa lansirano i tu se licitira sa brojevima, jedna, četiri i dva kompleta po 18 raketa, što bi bilo ukupno 36.


Glas javnosti/CNN/CNBC

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR