Glas Javnosti

FAJZEROM ĆE SE VAKCINSATI I NOVOROĐENČAD: Amerikanci žele da vakcinu prime svi stanovnici

Svet
Autor: Glas javnosti

Američka Uprava za hranu i lekove u nedelju je objavila da su vakcine protiv koronavirusa kompanije Fajzer-Bionteh efikasne i bezbedne za upotrebu kod dece uzrasta od šest meseci do četiri godine starosti.

Kako prenosi Rojters, recenzenti FDA-e rekli su u dokumentima koji su objavljeni u nedelju uveče da njihova procena nije otkrila nikakve nove bezbednosne probleme vezane za upotrebu vakcine kod male dece.

"Dostupni podaci podržavaju efikasnost Fajzer-Biontek vakcine protiv koronavirusa primarne serije od tri doze u prevenciji kovida u starosnoj grupi od 6 meseci do 4 godine", navodi se.

Rana analiza podataka iz vakcine zasnovana na 10 simptomatskih slučajeva kovida identifikovanih kada je soj koronavirusa Omikron bilo dominantan, sugeriše efikasnost vakcine od 80,3 posto u starosnoj grupi ispod 5 godina.

Vakcine protiv koronavirusa za decu mlađu od šest godina još uvek nisu odobrene u većini delova sveta. Ostaje nejasno koliko će roditelja vakcinisati svoju decu jer je potražnja za vakcinacijom kod dece od pet do 11 godina mala.

Administracija američkog predsednika Bajdena očekuje da će vakcinacija male dece početi ozbiljno već 21. juna ako FDA i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti odobre vakcine.

Vladini zvaničnici kažu da su prednarudžbe za upotrebu u grupi mlađoj od šest godina bile niske, ali se očekuje da će potražnja porasti kada vakcine dobiju odobrenje. Slično odobrenje dobila je i vakcina Moderna za koju je stiglo saopštenje da je efikasna za upotrebu kod dece uzrasta od šest meseci do 17 godina.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR