Glas Javnosti

EVROPSKI INDUSTRIJSKI GIGANTI PRED PUCANJEM! Cene energenata su nepodnošljivo VISOKE

Svet
Autor: Glas javnosti

Šef Blumberga u Londonu za energetiku, Havijer Blas podelio je na Tviteru zajedničku izjavu jedanaest udruženja evropskih energetskih industrija (od fabrika cementa i čelika, do fabrika đubriva i papira) gde upozoravaju na „nepodnošljivo visoke cene energenata“ i moguću obustavu proizvodnje.

Oni su izjavili da je energetska kriza pogodila većinu evropskih zemalja.

Poslednjih meseci cene energenata su porasle 4 do 5 puta, dostižući još više nivoe poslednjih dana. Istovremeno, cene ugljenika su se utrostručile od početka godine. Glavni razlozi za ovu situaciju su špekulacije na finansijskom tržištu od strane finansijskih igrača, uključujući hedž fondove i trgovinske kuće, neravnoteže na tržištu gasa, sezonski smanjena proizvodnja obnovljive energije, smanjena proizvodnja nuklearne energije, zatvaranje rudnika uglja i povećani troškovi ugljenika preneti u cene električne energije. Posledično je to primoralo brojne industrijske potrošače energenata da smanje i/ili privremeno zatvore postrojenja.

Trenutna situacija je ozbiljno uticala na konkurentnost i profitabilnost poslovanja energetski intenzivnih sektora u Evropi, jer su oni najizloženiji dramatičnim skokovima cena. Troškovi energenata čine veliki udeo u troškovima njihove proizvodnje i aktivnosti. Stoga, produženi period nepodnošljivo visokih cena energije može dovesti do velikih gubitaka, preseljenja evropskih kompanija i povećanja curenja ugljenika. Štaviše, kriza ugrožava budućnost investicija bez ugljenika i ugrožava postojeće nisko-karbonske projekte u Evropi. Potrebna je brza akcija kako bi se osigurala ulaganja energetski intenzivnih industrija kako bi se odgovorilo na izazov dekarbonizacije. Ako se ne dodele odgovarajuća sredstva, dekarbonizacija može postati još veći izazov.

Postoji mnogo instrumenata koji su dostupni liderima EU za rešavanje trenutne energetske krize. Energetski intenzivne industrije pozivaju nacionalne vlasti da brzo iskoriste puni potencijal alata koji je Evropska komisija predstavila u oktobru. Štaviše, neophodne su hitne akcije na nivou EU kako bi se pogođenim kompanijama omogućilo da prevaziđu ovu situaciju, za koju se očekuje da će trajati još nekoliko meseci, i nastave sa ulaganjem u energetsku tranziciju u Evropi. Кonačno, trenutna situacija ilustruje potrebu za reformom Direktive o sistemu trgovanja emisijama koja uključuje mere koje obezbeđuju efikasnu zaštitu od curenja ugljenika i koja sprečava naglo povećanje cena EUA koje bi negativno uticalo na troškove energije, stoji u tesktu zajedničke izjave jedanaest udruženja evropskih energetskih industrija,preneo je Objektiv.















SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR