Glas Javnosti

EVROPSKI GRADOVI UVODE NOVA PRAVILA ZA TURISTE : Mnoge će ovaj potez razbesneti

Svet
Autor: Glas javnosti

Svi oni koji vole da putuju sigurno neće biti oduševljeni vešću da Venecija, Valensija i Barselona planiraju da, tokom ove godine, uvedu nove turističke takse.

Pojedine turističke organizacije upozoravaju da bi taj potez mogao da ošteti granu turizma, dok sa druge strane stiže objašnjenje da je uvođenje turističke takse pokušaj da se ograniči "preterani turizam".

Ova stopa je nazvana Evropski sistem informacija i ovlašćenja za putovanja (ETIAS), a primenjivaće se na one koji posećuju šengenski prostor od novembra ove godine.


Plaćanje za ulazak

Turisti koji nisu iz EU moraće da plate 7 evra (oko 850 dinara) za ulazak bez viza i to će morati da se obnavlja na svake tri godine.

Takođe, sve veći broj španskih regiona naplaćuje čak svaku noć provedenu u hotelskom sještaju, a Valensija planira da krajem godine uvede potpuno novu turističku taksu.

U Barseloni, glavnom gradu Katalonije, već je na snazi taksa za posetioce, ali će se ove godine povećati.

Problem

Predsednik pokrajinskog saveta Malage Francisko Salado, izjasnio se protiv poreza EU i rekao da je turizam ekonomski motor Malage i Andaluzije, pa je kritikovao potencijalni porez.

Kako je rekao, to bi mogao da bude veliki problem za Španiju.

Drugi gradovi širom Evrope, poput Praga, Berlina, Hamburga, Budimpešte i Amsterdama, već imaju noćnu taksu za posetioce.

Glas javnosti/24sedam

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR