Glas Javnosti

Evropska unija pozvala članice na zajedničko naoružavanje: "PRIPREMITE SE ZA RAT!"

Svet
Autor: Glas javnosti

Ursula Fon der Lajen je istakla značaj dosledne podrške Ukrajini i jačanja sopstvenih odbrambenih sposobnosti.

Predsednica Evropske komisije, Ursula Fon der Lajen, izjavila je u kontekstu agresivnih akcija Rusije u Ukrajini i stalnih pretnji ruskog predsednika, Vladimira Putina, da Evropska unija mora da se pripremi za mogući rat i da preduzme korake da se zajednički naoruža.

- Ko god da govori i ponaša se kao Putin, ne želi mir, već namerava da nastavi - rekla je predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, u nedelju na nemačkoj radiju "Deutschlandfunk", prenosi Dojče vele.

Takođe, istakla značaj dosledne podrške Ukrajini i jačanja sopstvenih odbrambenih sposobnosti. 

Podsetimo, Savet Evropske unije usvojio je pre pet dana niz pravnih akata kako bi obezbedio da se neto profit od neočekivanih prihoda i vanredni prihodi od zamrznute imovine Rusije koriste za vojnu podršku Ukrajini, kao i za jačanje kapaciteta njene odbrambene industrije i rekonstrukciju.

To znači da će finansijske institucije koje na svojim računima drže rusku zamrznutu imovinu u iznosu većem od milion evra dati finansijski doprinos iz svoje neto dobiti akumulirane od 15. februara ove godine.

Savet EU još je 12. februara 2024. odlučilo da finansijske institucije koje drže više od milion evra imovine i rezervi ruske Središnje banke, a koja je imobilisana sledom restriktivnih mera EU, moraju da izdvoje vanredna novčana sredstva koja se nakupljaju zbog tih mera, te da ne mogu da raspolažu sa neto dobitkom koji iz toga proizlazi.

Odluku je formalno potvrdio Savet nakon što je početkom ovog meseca postignut dogovor na nivou ambasadora.

Prema toj odluci, 90 odsto tih sredstava ići će u fond EU za vojnu pomoć Ukrajini, a preostalih 10 odsto za njenu odbrambenu industriju i odbranu.

Prema procenama EU, zamrznuta ruska imovina mogla bi da donese između 15 i 20 milijardi evra do 2027. godine.

Glas javnosti R01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR