Glas Javnosti

Evropska komisija upozorava: Ako se ovako nastavi mladi ljudi će masovno ostajati bez posla

Svet
Autor: Glas javnosti

Iako su mnogi pomislili da će prvi na udaru, kako zbog godina, tako i zbog kvalifikacija, biti stariji zaposleni - Evropska komisija je više zabrinuta za mlade. Štaviše, ona je juče, 1. jula, pozvala države članice EU da se udruže u borbi protiv nezaposlenosti među mladima, koja raste iz dana u dan tokom korona krize.

Naime, EK predlaže širenje aktuelnog programa Garancija za mlade, koji je uveden 2013. Program predviđa da se mlađim radnicima, uzrasta od 15 do 25 godina, u roku od najviše četiri meseca po završetku školovanja ili od početka nezaposlenosti osigura ponuda za posao, pripravništvo ili ponuda za povratak obrazovanju.

Međutim, EK se zalaže da se granica pomeri na 29 godina. Njen potpredsednik, Valdis Dombrovskis, upozorava da je tokom pandemije nezaposlenost među mladim ljudima rasla munjevito - brže od opšte stope nezaposlenosti.

Trenutno iznosi 15,4 odsto.
Ipak, iz Komisije nam dolaze upozorenja da bi situacija mogla znatno da se pogorša, to jest da dostigne onu iz 2008, kada je u nekim članicama EU nezaposlenost među mladima bila čak 50 odsto. Tada je skovan termin "izgubljena generacija".

Iako još nije dramatično, postoje rizici, a mladi bi mogli biti velike "ekonomske žrtve" virusa korona. Predlog EK predviđa i snažniji fokus na obrazovanju i razvoj veština mladih - povećanjem ulaganja u takve programe. Važno je pomenuti da su ovo samo preporuke, koje EU ne mora da uvaži.

(Izvor: Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR