Glas Javnosti

Evropska komisija poziva na vakcinaciju protiv virusa koji mogu izazvati rak

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska komisija je danas preporučila državama članicama da pojačaju vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV) i virusa hepatitisa B (HBV) kako bi sprečile virusne infekcije koje mogu dovesti do raka.

Ova preporuka je deo šireg evropskog plana za borbu protiv raka, ključnog stuba Evropske zdravstvene unije.

Procenjuje se da se oko 40% slučajeva raka u EU može sprečiti, ali prema novom izveštaju objavljenom danas, samo oko 5% ukupne zdravstvene potrošnje u 2021. godini bilo je namenjeno za prevenciju u zemljama članicama EU.


Komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides istakla je važnost prevencije, navodeći da se godišnje u EU izgubi skoro 14.000 života od raka grlića materice, dok je prijavljeno više od 16.000 novih infekcija hepatitisom B. Ona je naglasila da bezbedne i efikasne vakcine pružaju istorijsku priliku za iskorenjivanje ovih vrsta karcinoma.


Evropski plan za borbu protiv raka postavlja cilj da zemlje članice do 2030. godine postignu stopu vakcinacije od 90% protiv HPV-a za devojčice i značajno povećaju vakcinaciju dečaka. Takođe, plan ima za cilj obezbediti pristup vakcinaciji protiv HBV-a, posebno radi prevencije raka jetre.


Međutim, kako bi se postigli postavljeni ciljevi, potrebno je mnogo posla, jer je trenutna pokrivenost vakcinacijom protiv HPV-a za devojčice u većini država članica manja od 50%.

Komisija preporučuje besplatnu vakcinaciju ili nadoknadu troškova, olakšavanje pristupa vakcinaciji za ciljane grupe i ugrožene populacije, te uključivanje vakcinacije u nacionalne planove za borbu protiv raka. Takođe, ističe se potreba za boljom komunikacijom u borbi protiv dezinformacija i nedostataka informacija o vakcinaciji.

Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR