Glas Javnosti

EVROPA PRIMENJUJE NOVE MERE: Niže cene struje gase socijalne tarife za najugroženije

Svet
Autor: Glas javnosti

Rat u Ukrajini doveo je do porasta računa za energiju, a mnoge nacionalne vlade su uvele mere državne pomoći najugroženijim domaćinstvima.

Međutim, skoro dve godine kasnije, veleprodajne cene električne energije padaju na predratne nivoe i mere energetske subvencije se završavaju širom Evrope.
U Francuskoj su računi za struju u domaćinstvima porasli u proseku za nešto manje od 10% od 1. februara 2024. godine. Ovo povećanje je usledilo nakon postepenog ponovnog uvođenja poreza koji je bio smanjen sa 32 EUR po megavat-satu na samo jedan evro u vreme krize.

Kakva je situacija u ostatku Evrope?
U Belgiji su cene električne energije, uključujući sve poreze, porasle za 61% između prve polovine 2021. i prve polovine 2023. Takozvana "socijalna tarifa" za najugroženija domaćinstva, koja je pomogla da značajno smanje troškove njihovih računa tokom krize, porašće za 9,3%, približavajući se komercijalnim cenama. U Nemačkoj su cene, uključujući sve poreze, porasle za 29% između prve polovine 2021. i prve polovine 2023. od čega porez 28%. Ali domaćinstva će početi ovu godinu sa postepenim ukidanjem pojeftinjena struje. Gornja granica cena je prvobitno trebala biti produžena do marta, ali budžetska kriza i recesija u zemlji primoravaju vladu da smanji potrošnju.
U Španiji su cene, uključujući porez, naglo pale u prvoj polovini 2023. u poređenju sa 2022. uglavnom zbog nižih poreza. Porezi su činili 41% prodajne cene u prvoj polovini 2021. godine, u poređenju sa 16% u prvoj polovini 2023. godine. Međutim, kao i Francuskoj i Belgiji, nivoi poreza će ponovo rasti. PDV, koji je pao sa 21 na 5% tokom krize, porastao je na 10% 1. januara 2024. U Britaniji očekuje se da će cena pasti na oko 338 EUR po megavat satu između januara i marta 2024. Međutim, vlada je odlučila da zadrži garanciju cene energije, uvedenu u oktobru 2022, koja ograničava maksimalni godišnji račun struje i gasa za domaćinstva.U Italiji su se cene, uključujući poreze, gotovo udvostručile (skuplje za 78%) između prve polovine 2021. i 2023. Kao rezultat toga, Vlada je smanjila troškove poreza za trećinu, sa 36% računa u prvoj polovini 2021. na 14% u prvoj polovini 2023. godine. Potrošači će imati koristi od zaštitnih mera koje su uspostavljene do jula kada bi se računi trebali vratiti na nivo pre krize. U tom trenutku, kao i u Francuskoj, na cene će uticati niz povećanja, uključujući prestanak smanjenja poreza i vraćanje na stopu PDV-a od 22%, u poređenju sa sadašnjih 5%.

U proseku, cene električne energije u EU porasle su za 31% (uključujući sve poreze) između prve polovine 2021. i 2023. Međutim, između komplikovane finansijske situacije i javne potrošnje za obuzdavanje krize, Evropska komisija je u maju 2023. zatražila od država članica da preokrenu svoje antikrizne mere iz 2024. godine. Istovremeno, udeo poreza u konačnoj ceni neće pasti, tvrdi "tink tank Bruegel" u noti objavljenoj 19. januara.
Iako udeo poreza predstavlja 38% prosečnog računa u EU, mogao bi porasti, posebno za određene kategorije potrošača. Cilj je, prema "Bruegelu", (bruegel.org) osigurati implementaciju mera energetske tranzicije. Iako su cene gasa i struje pale ispod maksimuma iz 2022. godine, ne predviđa se da će se u doglednoj budućnosti vratiti na nivoe pre pandemije, objavila je Evropska komisija 15. januara.


Glas javnosti/ P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR