Glas Javnosti

EVROPA DRHTI PRED PUTINOM: Brisel zabrinut zbog dešavanja na granici sa Ukrajinom, Moskva ima MOĆNOG SAVEZNIKA?

Svet
Autor: Glas javnosti

Trenutno gomilanje ruske vojske na granici sa Ukrajinom, iz ugla EU-a je "neisprovocirano, neopravdano i veoma ozbiljno", ocenio je portparol EU Peter Stano.

Na pitanje evropskih medija da li u Briselu trenutne ruske aktivnosti vide kao "imperijalističke" namere prema Ukrajini ili je to odraz "bezbednosne zabrinutosti" zbog NATO-a i drugih EU zemalja, Stano kaže da prave razloge za to zna verovatno samo Vladimir Putin.

- Gomilanje tako velikih vojnih snaga na granici sa susednom državom je potpuno neisporovocirano, neopravdano i kao što je već izjavio visoki predstavnik Borelj, oni nisu tamo da bi popili kafu ili bili na pikniku. U pitanju je nešto ozbiljno, ali sa naše tačke gledišta apsolutno nema potreba za tako velikom koncentracijom vojnika i vojne mašinerije - poručio je Stano.


U Briselu konstatuju da Ukrajina nikome nije pretnja, a da "EU niti Zapad nisu učinili ništa da bi se Rusija osećala ugroženo".

Povodom nedavnog sastanka predsednika Putina sa predsednikom Kine Si Đinpingom u Briselu Stano ocenjuje da svako ima pravo da se sastane sa svakim ako to radi u interesu jačanja mira, stabilnosti i multilateralnih pravila.

- Zemlje mogu slobodno da razvijaju međusobnu saradanju i bezbednosne aranžmane. To isto važi i u trenutnoj situaciji sa Rusijom i Ukrajinom. Ako odluče da sarađuju za dobrobit globalnog mira i bezbednosti, onda nemamo ništa protiv - zaključio je Stano.

U Briselu dodaju da je poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Moskvi koordinisana sa kancelarijom šefa diplomatije EU Žosepa Borelja, koga su zemlje članice zadužile da bude koordinator između EU, NATO, SAD i drugih međunarodnih partnera u situaciji bezbednosne krize na istoku Evrope.

BONUS VIDEO Siniša Ljepojević: Srbija je na putu svile, i to je to

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR