Glas Javnosti

EVROPA ĆE TEŠKO NADOKNADITI RUSKI GAS: Pred Evropom turbulentan period

Svet
Autor: Glas javnosti

Svet je na pragu "turbulentnog razdoblja" zbog sve teže snabdevenosti tečnim gasom, upozorio je čelnik britansko-holandskog Šela (Shell) Ben van Beurden prenosi Bloomberg, ocenivši da će Evropa teško nadomestiti ruski gas.

Svet je suočen s nestašicom prirodnog gasa zbog poremećaja u isporukama iz Rusije u SAD i snažne potražnje, izazvane oporavkom privrede od pandemijske krize, piše Bloomberg.
Moskva je u međuvremenu smanjila isporuke gasa Evropi gasovodom Severni tok 1 u okruženju pojačanih napetosti zbog ruske invazije na Ukrajinu pa su se evropske vlade počele da se pripremaju za potpunu obustavu pošiljki iz Rusije, prenosi sajt seebiz.eu.



Evropa pokušava da nađe zamenu za ruski gas i razmatra opcije za pojačani uvoz tečnog gasa.
Šef Šela napominje da Evropa iz Rusije gasovodom Severni tok 1 uvozi trećinu gasa.
- U Evropu će stizati više LNG-a, ali hoće li stići dovoljno novih pošiljki LNG-a da se nadoknadi manjak? Mislim da ne - izjavio je Beurden na skupu u Singapuru.
Evropa bi mogla izvući dodatnih čak 50 milijardi m3 gasa godišnje iz kontroverznog gasnog polja Groningen u Holandiji, ali to bi bila zadnja opcija za holandsku vladu, rekao je Beurden.
Proizvodnja na tom polju ograničena je već godinama budući da izaziva potrese.



Novi rezervi je vrlo nizak, upozorio je šef Šela, a potražnja se još oporavlja.
- Kada se to uzme u obzir, kao i neizvesnost zbog rata u Ukrajini i sankcija koje bi iz njega mogle proizaći, šanse su velike da je pred nama turbulentnog razdoblja - zaključuje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR