Glas Javnosti

EVAKUISANO VIŠE OD 1.000 LJUDI KOD HERSONA; Celo selo pod vodom, nestalo sedam osoba

Svet
Autor: Glas javnosti

Nastavljaju se međusobne optužbe Kijeva i Moskve za rušenja velike brane Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti, a do sada je iz područja evakuisano više od 1.000 ljudi.

Vodostaj u Novoj Kahovki počeo je da opada jutros, nakon jučerašnjeg porasta zbog urušavanja brane, saopšteno je iz lokalne administracije koju je postavila Moskva, prenosi Rojters.

"Nivo vode na prethodno poplavljenim ulicama Nove Kahovke počeo je da opada", navele su lokalne vlasti na Telegramu. Ubrzo posle rušenja brane nivo vode u tom gradu je porastao za 11 metara.

Sedam osoba je, prema preliminarnim podacima, nestalo u okolini Nove Kahovke nakon uništenja hidroelektrane, rekao je gradonačelnik grada Vladimir Leontjev na svom Telegram kanalu .

On je dodao da je nivo vode u Novoj Kahovki preko noći opao za 35 centimetara.


Selo Korsunka je u potpunosti pod vodom

Naselje Korsunka na levoj obali Dnjepra potpuno je potopljeno zbog nekontrolisanog ispuštanja vode iz rezervoara Kahovka, što je rezultat uništenja hidroelektrane. Ovo je u sredu novinarima saopštio šef administracije Nove Kahovke Vladimir Leontjev.

„Selo Korsunka je potpuno pod vodom, Dnjepar, Krinki, kozački logori su poplavljeni do krova“, rekao je Leontjev.

Oružane snage Ukrajine izvele su u utorak uveče raketni napad na hidroelektranu Kahovskaja, usled čega su uništeni ventili i počelo je nekontrolisano ispuštanje vode. U Novoj Kahovki njen nivo je već dostigao 12 m. Sada je u zoni poplave 14 naselja. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov nazvao je napad na hidroelektranu Kahovska namernom sabotažom Ukrajine. On je dodao da kijevski režim treba da snosi punu odgovornost za posledice.Velika brana Nova Kahovka uništena je juče tokom granatiranja, a voda se izlila i poplavila okolno područje. Proglašeno je vanredno stanje, a stanovništvo se evakuiše.

Ruski zvaničnici tvrde da je Ukrajina izvela sabotažu na brani Kahovka kako bi odvratila pažnju od neuspele kontraofanzive i kako bi Krimu uskratila vodosnabdevanje.

Kijev je, sa druge strane, optužio Rusiju da su njene snage iznutra digle u vazduh branu hidroelektrane Kahovka na jugu Ukrajine.


Glas javniosti/RIA Novosti/TASS

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR