Glas Javnosti

ODOBRENA EUTANAZIJA ZA MLAĐE OD 12 GODINA: Holanđani predviđaju da će svake godine 'ubistvu iz milosrđa' biti podvrgnuto do desetoro dece

Svet
Autor: Glas javnosti

Uz tvrdnju, da će ova promena sprečiti neku decu od bespotrebne patnje i bola, vlada Holandije odobrila je plan kojim se omogućava eutanazija za decu mlađu od 12 godina u terminalnoj fazi bolesti. Eutanazija je tako postala legalna za decu iznad 12 godina, uz obavezan pristanak pacijenata i roditelja. Dozvoljena je i za bebe mlađe od godinu dana uz pristanak roditelja.


To pitanje pokazalo se izuzetno kontroverznim i izazvalo je mnoge polemike u četvoropartijskoj vladajućoj većini. Konzervativne hrišćanske partije snažno se protive predlogu.

Nakon odluke vlade da dozvoli eutanaziju za decu do 12 godina, ministar zdravlja Holandije Hugo de Jonge kaže će naložiti pravljenje novog zakonskog okvira, ali da su stručnjaci saglasni sa promenom.

- Studije su pokazale da kod doktora i roditelja dece za smrtonosnim neizlečivim bolestima postoji potreba za aktivnim prekidom života, jer se ona nepotrebno pate i umreće u bliskoj budućnosti - napisao je De Jonge u pismu parlamentu.

Dodao je i da je istraživanje pokazalo da bi godišnje između 5 i 10 dece bilo podvrgnuto takvoj proceduri.

Kao i sa decom mlađom od 12 godina, roditeljski pristanak bio bi potreban. Osim toga, pacijent mora da trpi „neizdržive bolove i patnju“ i najmanje dva doktora moraju da pristanu.

Belgija je prva zemlja na svetu koja je dozvolila eutanaziju bez obzira na godine. Holandija i Belgija su jedine zemlje koje su legalizovale aktivnu eutaniziju, u kojoj se za eutanaziju primenjuju različite mehaničke metode ili hemijske supstance radi što bržeg izazivanja smrti.

(Glas javnosti/RTS)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR