Glas Javnosti

EU ZABRINUTA! Kineski zakoni puni rupa i nejasnoća!

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropske unija zabrinuta zbog kineskih zakona o prenosu podataka, uključujući njihov „nedostatak jasnoće“ i „duge procese“ kroz koje kompanije moraju da se podvrgnu, izjavila je u utorak potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova.

Kina je u julu proširila svoj zakon o kontrašpijunaži. Sada zabranjuje prenos bilo kakvih informacija u vezi sa nacionalnom bezbednošću i interesima, bez definisanja tih pojmova, dok se definicija špijuniranja proširuje na sajber napade na državne organe ili kritičnu infrastrukturu.


Sve veći fokus kineskog predsednika Si Đinpinga na nacionalnu bezbednost – posebno na restrikciju konsultantskih kuća i firmi za dužnu pažnju – ostavio je mnoge strane firme u nedoumici jer se granice zakona nigde ne spominju.

Jourova je rekla da je najveći problem nedostatak definicija zakona kao što je, na primer, šta predstavljaju važni podaci, i nedostatak jasnoće o tome kako se zakon može prekršiti, sve je ovo problematično, takođe je veoma dugo vremena potrebno da se okončaju proceduralna pitanja.

„Mislim da je to 45 dana za jedan proces“, na konferenciji za novinare Jourova. "Veoma često traje mnogo duže."

Ona je to govorila nakon što je u ponedeljak kopredsedavala prvim digitalnim dijalogom na visokom nivou između EU i Kine za tri godine.


Obratićemo se ponovo kineskim vlastima sa predlogom da stvorimo neku vrstu informativne veze koja će pomoći preduzećima iz EU da se međusobno razumeju a i takođe da zakon svima bude jasan kako bi se izbegla moguća nepoštovanja“, dodala je ona.

Kina je partner, konkurent i sistemski rival, ali je sistemsko rivalstvo postalo najistaknutija od tri uloge koje zemlja igra u digitalnoj oblasti, rekla je ona.

Važno je da Kina i Evropa drže otvorene komunikacione kanale u različitim stepenima gde postoji neslaganje, rekla je ona.


Krajem jula, kinesko ministarstvo trgovine informisalo je predstavnike privrednih komora SAD, Evrope, Japana i Južne Koreje, kao i 30 stranih firmi, o novom zakonu protiv špijunaže.

Kina je posvećena stvaranju fer, transparentnog i predvidljivog poslovnog okruženja, saopštilo je tada ministarstvo.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR