Glas Javnosti

EU SAZVALA HITAN SASTANAK: Glavna tema - Orban protiv Ukrajine

Svet
Autor: Glas javnosti

Predstojeći samit lidera Evropske unije u Briselu, zakazan za 1. februar, ponovo pokreće pitanje finansijske pomoći Ukrajini, sa posebnim fokusom na stav mađarskog premijera Viktora Orbana.

Prošlog meseca, Orban je uložio veto na predlog EU o dodeljivanju 50 milijardi evra pomoći Ukrajini preko zajedničkog budžeta EU za period 2024-2027.

Ovaj potez je usporio proces podrške Ukrajini u kritičnom trenutku, dok su Sjedinjene Američke Države takođe suočene sa internim političkim izazovima oko odobravanja paketa vojne pomoći Ukrajini.


Međutim, unutar EU se razmatraju različite opcije za prevazilaženje mađarskog veta. Jedna od opcija uključuje reviziju zajedničkog budžeta EU za naredne godine, kako bi se obezbedila nova pomoć Ukrajini, što Orban trenutno osporava.

Druga mogućnost je formiranje posebnog finansijskog instrumenta, van zajedničkog budžeta EU, koji bi omogućio članicama da pruže garancije za pozajmice EU, koje bi se koristile za podršku Ukrajini. Ova metoda je već korišćena za dodelu 18 milijardi evra Ukrajini u 2023. godini, ali je i nju Orban prvobitno blokirao.


Takođe postoji mogućnost da ostalih 26 članica EU napreduje bez Mađarske, što bi moglo dodatno komplikovati situaciju i izložiti razlike unutar EU u vezi sa podrškom Ukrajini protiv ruske invazije.

Pored ovih pitanja, postoji i stalni sukob između EU i Mađarske oko vladavine prava. EU je suspendovala veliki deo finansijskih sredstava namenjenih Mađarskoj zbog optužbi da je Orban narušio demokratiju tokom svog 13-godišnjeg mandata.

U decembru je Komisija odblokirala oko 10 milijardi evra tih sredstava kako bi se dobila podrška Mađarske za pomoć Ukrajini, dok je dvostruko više sredstava i dalje zamrznuto.


Sa optimizmom koji dolazi iz Brisela i Budimpešte o potencijalnom dogovoru na samitu, postoji nada da će se postići napredak. Orban je takođe nagovestio mogućnost kompromisa, predlažući godišnji pregled paketa pomoći. Međutim, neke članice EU su skeptične prema ovom predlogu, insistirajući na dugoročnoj i predvidljivoj pomoći Ukrajini.

Ukoliko se ne postigne dogovor, EU će morati da razmotri alternativne opcije van zajedničkog budžeta, sa mogućim uključivanjem 26 država članica kako bi se nastavilo sa pružanjem podrške Ukrajini.



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR