Glas Javnosti

EU šalje još letova za donošenje humanitarne pomoći Gazi

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska unija organizovala je još šest letova kako bi se prevezle neophodne zalihe humanitarne pomoći koja je od vitalnog značaja za stanovnike Gaze, saopšteno je iz EU.

EU je navela da su letovi „humanitarnog vazdušnog mosta“ sada zakazani za naredne dane.


Dva leta trebala bi da krenu iz Brindizija u južnoj Italiji u petak i subotu i nosiće „55 tona artikala doniranih iz EU Svetskom programu za hranu (VFP)“, navodi se u saopštenju.

Iz rumunske prestonice Bukurešta sledeće nedelje biće organizovana još tri leta, sa šatorima i dušecima koje je donirala Rumunija.


Poslednji let će biti iz Ostendea u Belgiji krajem meseca i prevozeći zalihe Ujedinjenih nacija i drugih humanitarnih partnera, navodi se u saopštenju za javnost.

„EU je organizovalau proteklih nedelja hitnu pomoć veću od 550 tona za narod Gaze, a koja je prevezena u Egipat radi brzog raspoređivanja preko graničnog prelaza Rafa“, saopštila je EU.


EU stalno naglašava potrebu za većom humanitarnom pomoći za Gazu, a šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u ponedeljak ambasadorima EU da su „količine pomoći i dalje premale da bi mogle da odgovare ogromnim humanitarnim potrebama u Gazi“.

Komesar EU za upravljanje krizama Janez Lenarčič upozorio je u petak da je svet trenutno „svedok humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze“.


Uprkos učetvorostručenju svog humanitarnog finansiranja i pojačanom angažmanu sa partnerima, EU je i dalje ograničena „dramatično nesigurnim pristupom humanite pomoći Gazi“, dodao je Lenarčič.

Kao deo svoje posvećenosti humanitarnoj pomoći, EU takođe radi na drugim rutama za dovođenje pomoći u Gazu, uključujući pomorski koridor, rekla je u petak fon der Lajen.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR