Glas Javnosti

EU provocira Rusiju

Svet
Autor: Glas javnosti

EU je postigla konsenzus o korišćenju 90 odsto prihoda od ruske imovine, zamrznute u Evropi, za vojne potrebe Kijeva, saopštio je nemački kancelar Olaf Šolc na konferenciji za novinare tokom posete Letoniji.

„U Evropi imamo konsenzus: želimo da iskoristimo nepredviđeni profit od zamrznute ruske imovine, koja iznosi nekoliko milijardi godišnje. Postigli smo dogovor, koji je u fazi finalizacije, da se oko 90 odsto ovih sredstava iskoristi za odbrambene potrebe Ukrajine – i to bez obaveze kupovine [oružja] u Evropi“, citira Šolca pres-služba nemačke vlade.

Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Evropska unija i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijske kompanije „Euroclear“ – jedne od najvećih svetskih sistema kliring sistema. Lideri EU su u oktobru prošle godine naložili Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznutih sredstava za finansiranje obnove Ukrajine, ali predlog od EK još uvek nije dobijen. U Kremlju su saopštili da bi donošenje takvih odluka „predstavljalo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR