Glas Javnosti

EU potresa afera sa prodajom neispravnog konjskog mesa

Svet
Autor: Agroinfo.rs

Evropol i španska civilna garda sproveli su zajedničku akciju koja je razotkrila ilegalnu prodaju konjskog mesa neprikladnog za konzumaciju. Otkrivene su ilegalne klanice, a uhapšena je 41 osoba.

Grupu su činile osobe zadužene za klanje životinja bez potrebnih kontrola, vozači, ali i veterinari koji su izdavali lažnu dokumentaciju. Na kraju lancu su bili mesari koji su prodavali konjsko meso neupotrebljivo za ishranu. Meso kojem se ne može ući u trag prodavano je na španskom, ali i belgijskom, nemačkom i italijanskom tržištu.

– Istraga je dovela do otkrića velike kriminalne mreže koja je povezana sa brojnim krivičnim delima uključujući prevaru sa hranom, pranje novca i falsifikovanja dokumenata– objavio je Evropol.

Oni su falsifikovali dokumente i tako onemogućili sledljivost konjskog mesa. Istragom je obuhvaćeno i šest kompanija uključenih u ovaj slučaj, a akcije su sprovedene i u Belgiji.

Tokom racija u Španiji zaplenjeno je pola tone ovog mesa neprikladnog za konzumaciju.

Evropol izveštava da su osumnjičeni konje nabavljani u Španiji besplatno ili po veoma niskoj ceni od 100 evra po životinji. Oni nisu bili namenjeni tržištu hrane, ali je dobit bila velika.

Ilegalni trgovci su još od 2019. godine imali kompletan pogon i počeli da izvoze meso na druga tržišta u Evropi. Španska policija je otkrila tajne objekte i pronašli 80 konja koji su bili zlostavljani i zanemareni. Bili su bolesni i smešteni u neadekvatnim objektima sa lošim uslovima i nedostatkom vode i hrane što je, kako se ističe, veliki rizik za razvoj zoonoza, bolesti prenosivih na ljude.

Kako se navodi, kriminalci su za jednu ilegalnu pošiljku dobijali 35.000 evra, sa procenjenim prometom od 4,5 miliona evra. Ostvarena je nezakonita dobit od oko 1,5 miliona evra.

Nije prvi put da Evropol organizuje ovakve akcije. Sličan skandal dogodio se 2017. kada je uhapšeno 66 osoba koje su učestvovale u međunarodnoj ilegalnoj trgovini konjskim mesom širom Evrope.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR