Glas Javnosti

EU pokušava da stvori sud za zločine ruske agresije

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednica Evropske komisije Urzula fon der Lajen izjavila je u sredu da će Evropska unija pokušati da uspostavi specijalizovani sud, uz podršku Ujedinjenih nacija, za istragu i krivično gonjenje navodnih ratnih zločina koje je Rusija počinila u Ukrajini.

„Spremni smo da počnemo da radimo sa međunarodnom zajednicom kako bismo dobili najširu moguću međunarodnu podršku za ovaj specijalizovani sud”, rekla je Urzula fon der Lajen, piše Rojters, a prenosi Tanjug.

Kako je rekla, EU nastavlja da pruža podršku Međunarodnom krivičnom sudu, tako da predlaže osnivanje specijalizovanog suda, uz podršku Ujedinjenih nacija, koji će istraživati i krivično goniti „zločine agresije Rusije”.Ukrajina se zalaže za stvaranje specijalnog tribunala za krivično gonjenje ruskih vojnih i političkih lidera koje smatra odgovornim za početak rata.

Međunarodni krivični sud sa sedištem u Hagu pokrenuo je sopstvenu istragu o navodnim zločinima protiv čovečnosti i ratnim zločinama nekoliko dana nakon početka napada Rusije 24. februara, ali nema nadležnost da krivično goni u Ukrajini.

Rusija negira da su na meti njenih napada civili.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR