Glas Javnosti

ЕУ осудила Трампову једнострану забрану долазака у САД због коронавируса

Svet
Autor: rs.n1info.com

Вође Европске уније осудиле су данас нову забрану долазака Европлљана због корона вируса коју је објавио амерички председник Доналд Трамп, наводећи да је то "једнострана" одлука донета "без консултација".

У заједничком саопштењу шефови Европског савета и Европске комисије Шарл Мишел и Урсула фон дер Лајен навели су да је пандемија корона вируса "глобална криза која није ограничена ни на један континент и захтева сарадњу, а не једнострано деловање".

"Европска унија не одобрава чињеницу да је америчка одлука да уведе забрану путовања донета једнострано и без консултација", наводи се у саопштењу.

С обзиром на то да се Италија затворила и предузела друге драстичне мере Фон дер Лајен и Мишел такође су одбацили Трампове наводе да ЕУ није учинила довољно у борби против ширења вируса.

"Европска унија предузима снажне акције да ограничи ширење вируса", рекли су двоје вођа у саопштењу.

Шарл Мишел је раније је написао на Твитеру да ће ЕУ данас проценити ситуацију после Трампове одлуке о прекиду долазака из ЕУ, као и да мора да се ради на томе да се избегну економски поремећаји.

И Лондон критикује Трампа иако је изузет из забране
И британски министар финансија Риши Сунак критиковао је одлуку Трампа, оцењујући да ефикасност такве мере, која не обухвата Велику Британију, није "доказана".

"Не мислимо да то треба радити, докази не подупиру то", рекао је он за BBC. Он је рекао да Британија не намерава да уведе такву забрану за путнике из земаља ЕУ.

Рекао је да Британија покушава да заустави ширење вируса истовремено увиђајући да је сада вероватно да ће се знатније проширити.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR