Glas Javnosti

EU obećava da će pojačati borbu protiv zločina iz mržnje

Svet
Autor: Glas javnosti

Evropska komisija je u sredu obećala da će pojačati svoju borbu protiv zločina iz mržnje širom Evrope, pošto vojni sukobi koji su u toku podstiču antisemitske i antimuslimanske incidente širom kontinenta.

„Evropa doživljava alarmantan porast govora mržnje i zločina iz mržnje, a dokazi pokazuju da su posebno pogođene jevrejske i muslimanske zajednice“, navodi se u saopštenju komisije.


Komisija je saopštila da će uložiti mnogo više napora na zaštitu bogomolja, kao i da će uložiti 5 miliona evra (5,4 miliona dolara) za rešavanje pretnji rastućeg antisemitizma.


Takođe je rečeno da će se zalagati za stroža pravila za suzbijanje nelegalnog govora mržnje i drugih pretnji na društvenim medijima prema kodeksu ponašanja potpisanog sa onlajn platformama, koji će biti finalizovan u naredna tri meseca, pored strožije regulative za velike onlajn platforme koja je doneta ranije ove godine kao zakon o digitalnim uslugama.


Aktuelni kodeks ponašanja datira iz 2016. godine, kada su se Fejsbuk, Tviter, Jutjub i Majkrosoft složili da se pozabave govorom mržnje na njihovim platformama u roku od 24 sata u Evropi. Od tada se pridružilo više platformi kao što su Instagram, TikTok ili LinkedIn.

Komisija je rekla da će takođe podržati obuku za novinare o pridržavanju medijskih standarda i prepoznavanju govora mržnje, uz povećanje podrške proveravačima činjenica unutar EU i arapskog govornog područja.

Glas javno

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR